Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Novembra. 2014. Region, Vijest dana
Evropski parlament: Usaglašen tekst rezolucije o snažnoj osudi Šešeljevih aktivnosti

Zastupnički klubovi u Evropskom parlamentu usaglasili su u srijedu prijedlog teksta rezolucije u kojoj bi trebali snažno osuditi ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja nakon što je pušten na privremeno slobodu.

Inicijativu za tu rezoluciju pokrenuo je zastupnik Andrej Plenković, a podržali svi hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu. Većina  zastupničkih klubova proteklih je dana izašla s vlastitim prijedlozima rezolucije, a u srijedu je usaglašena verzija o kojoj će  se raspravljati u četvrtak.

Tokom usaglašavanja bilo je dosta pokušaja da se razvodni rezolucija, ali na kraju su inicijatori uspjeli zadržati u prijedlogu  rezolucije najveći dio onoga što su htjeli reći.

Prema prijedlogu rezolucije, Evropski parlament će snažno osuditi  Šešeljevu ratno-huškačku retoriku, poticanje na mržnju i ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija, pokušaje da se Srbiju skrene s njezina europskog puta”.

Takođe se izražava žaljenje zbog Šešeljevih provokativnih javnih aktivnosti i ratne retorike od njegova puštanja na privremenu slobodu, “što je obnovilo psihičke rane rata i zločina počinjenih početkom 1990-tih”.

U prijedlogu rezolucije se kaže da bi Šešeljeve nedavne izjave mogle potkopati napredak u regionalnoj suradnji i pomirenju i ugroziti napore učinjene posljednjih godina.

U rezoluciji bi se trebalo podsjetiti Srbiju na njezine obveze o  suradnji s Haaškim sudom i na obveze koje ima kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU te izražava zabrinutost zbog izostanka odgovarajuće političke reakcije i legalnog odgovora na Šešeljevo od strane srbijanskih vlasti.

Od srbijanskih vlasti i demokratskih stranaka zatražit će se da “osude bilo kakvu javnu demonstraciju govora mržnje, ratne retorike te da promiču zaštitu manjina i kulturnih prava”.

Takođe se od Srbije traži da “preispita je li Šešelj prekršio srbijanske zakone te da pojača i u potpunosti primjeni zakone koji  zabranju govor mržnje i poticanje na nasilje”.

U tekstu se poziva Haaški sud i tužiteljstvo da preispitaju jesu li  ispunjeni kriteriji za privremno puštanje na slobodu s obzirom na nove okolnosti te kritizira različita praksa ICTY-a u pogledu privremenog puštanja na slobodu.

Kaže se da je povjerenje u ICTY oslabljeno “Šešeljevim  neprihvatljivimi i uvredljivim javnim izjavama””.

ICTY se poziva da poduzme sve mjere kako bi se ubrzali svi procesi te ga se podsjeća da je privođenje pravdi počinitelja zločina nužan uvjet za istinski i trajni proces pomirenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision