Utorak, 9. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Marta. 2021. Svijet
Evropski parlament ukinuo imunitet Carlesu Puigdemontu

Evropski parlament je izglasao ukidanje imuniteta bivšem predsjedniku španske regije Katalonija Carlesu Puigdemontu i dvojici njegovih saradnika.

Prilikom glasanja o odluci Puigdemontu, 400 parlamentaraca glasalo je za ukidanje imuniteta, 248 je bilo protiv, a 45 suzdržanih.

Slično je bilo i prilikom glasanja o ukidanju imuniteta bivšem katalonskom ministru zdravlja Toniju Cominu i bivšoj regionalnoj ministrici obrazovanja Clari Ponsati.

Puigdemont i njegovi saradnici pobjegli su u Belgiju u oktobru 2017. godine, kako bi izbjegli hapšenje nakon održavanja referenduma o nezavisnosti sjeveroistočne regije Katalonije koji je španska vlada proglasila neustavnim.

Puigdemont, Comin i Ponsati 2019. godine osvojili su mjesta u Evropskom parlamentu i dobili su zaštitu kao članovi skupštine EU.

Puigdemontov pravni tim planira se žaliti na gubitak imuniteta Evropskom sudu u Luksemburgu.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja prošlog mjeseca već je glasao za preporuku o oduzimanju imuniteta, sa 15 glasova za, osam protiv i dva suzdržana.

Puigdemont je predvodio neuspjeli pokušaj otcjepljenja Katalonije, najbogatije španske pokrajine, i njenog osamostaljenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision