Sunday, 2. October 2022.
Unsko-sanski kanton 14° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2021. Bosna i Hercegovina
Evropski parlament izglasao Rezoluciju o BiH

Evropski parlament usvojio je danas Rezoluciju o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu koju je pripremio Komitet za vanjske poslove.

Za su glasala 483 zastupnika, protiv su bila 73, a suzdržana 133.

Prethodno je danas Evropski parlament uvjerljivom većinom glasova odbacio sve amandmane koje su na tekst Prijedloga izvještaja o BiH dali zastupnici iz Hrvatske. Samim tim, u tekst usvojene Rezolucije nisu ušli termini “konstitutivnost” i “legitimno predstavljanje”.

U Rezoluciji je navedeno da se snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, osuđuje se i nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici.

Također, osuđuje se narušavanje državnosti te se poziva domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Izvještaj se sastoji od sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

Usvojenom Rezolucijom Evropski parlament poslao je jasnu poruku da podržava građanska rješenja te osuđuje separatističku retoriku, kao i politike destabiliziranja integriteta i suvereniteta BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision