Tuesday, 27. February 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Evropski komesar za proširenje Oliver  Varhelji sa državnim vrhom BiH: Nove vlasti moraju početi ispunjavati prioritete

Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, s namjerom da ojača šanse BiH da na decembarskom samitu Evropskog savjeta dobije kandidaturu za članstvo u EU. Jučer poslijepodne sastao se s članovima Predsjedništva BiH, a tom prilikom je rekao da je naredni četvorogodišnji mandat prilika da se radi na ispunjavanju 14 ključnih evropskih prioriteta. Rekao je da se zbog rata u Ukrajini Evropa nalazi u novoj geopolitičkoj poziciji, te da je kandidatura BiH važna ne samo za tu zemlju i njene građane, već i za samu EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i ministri vanjskih poslova i finansija Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda razgovarali su jučer s evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varhelyijem o evropskom putu BiH i ostvarivanju napretka po definiranim ključnim reformskim prioritetima.

Tegeltija je izrazio očekivanje da će Evropsko vijeće polovinom decembra potvrditi dodjelu kandidatskog statusa BiH, dodajući da bi takva odluka relaksirala odnose unutar BiH i usmjerila fokus svih političkih aktera na evropski put i potrebne reforme.

Istaknuto je da Vijeće ministara BiH ostaje predano evropskim integracijama i usaglašavanju politika i standarda s pravnom stečevinom Evropske unije.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision