Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Marta. 2024. Zanimljivosti
Evropske zemlje proizvode automobile u 104 fabrike

U Evropskoj uniji (EU), Srbiji, Turskoj i Velikoj Britaniji godišnje se proizvede gotovo 16,4 miliona automobila u 104 fabrike, pokazuju podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Statistika ACEA na osnovu brojeva iz 2022. obuhvatila je 27 članica EU, kao i Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju. Srbija je sa jednom fabrikom, Stelantisovim pogonom u Kragujevcu, u grupi sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Finskom i Poljskom.

Od ukupno 20 zemalja u kojima se proizvode vozila, najviše fabrika i dalje ime Njemačka – 24. Slijede Velika Britanija sa 19, Francuska sa 12, pa Italija i Španija sa devet, odnosno osam, prenosi portal motor1.com.

Po četiri proizvođača imaju svoje pogone u Češkoj, Slovačkoj i Turskoj a po tri fabrike su u Belgiji i Mađarskoj. Po dvije fabrike su izgrađene u Holandiji, Portugalu, Švedskoj i Rumuniji.

U njemačkim fabrikama se pretežno proizvode automobili koji su izvorno njemački brendovi, i to BMW, Folksvagen, Audi i Mercedes Benc, ali i Škoda i Opel/Voksal, a postoje i pogoni za proizvodnju fordovih i Stelantisovih automobila i jedna fabrika Tesla električnih vozila kod Berlina.

Međutim, i dio tih marki sada pripada multinacionalnim kompanijama, na primjer Opel, čije je sjedište i dalje u Njemačkoj, ali je dio Stelantisa.

Slično je i u ostalim većim evropskim zemljama u kojima dominiraju domaće marke. Za razliku od toga, u Češkoj, Slovačkoj, Turskoj, pa i Austriji proizvode se i automobili marki Hjundaj, Tojota, Kia, a u Mađarskoj Suzuki. Hrvatska ima fabriku svog proizvođača – Rimac grupe.

Kada je riječ o proizvođačima, najviše pogona za proizvodnju automobila u Evropi imaju njemački Folksvagen i multinacionalna grupa Stelantis, koja se vodi kao holandska kompanija, a nastala je spajanjem Fijata-Krajzlera i francuskog koncerna PSA. Ta dva koncerna imaju po 20 fabrika za proizvodnju automobila u Evropi.

Slijede Reno sa osam, BMW sa šest i Tojota sa pet.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision