Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2023. Bosna i Hercegovina
EU: Pristupni pregovori sa BiH nakon usklađivanja sa kriterijumima za članstvo

Evropski savjet otvoriće pristupne pregovore sa BiH kada bude postignut neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, navodi se u zaključcima sa današnjeg sastanka tog tijela u Briselu.

Evropskoj komisiji upućen je poziv da obavijesti Savjet o napretku najkasnije u martu 2024. godine, s ciljem donošenja odluke, ističe se u zaključcima.

Evropski savjet potvrdio je svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i pozvao na ubrzavanje tog procesa.

U usvojenom tekstu se navodi da Evropski savjet prima k znanju kominike Komisije o novom planu rasta za zapadni Balkan, čiji je cilj da “ubrza socio-ekonomsku konvergenciju između zapadnog Balkana i EU, zasnovanu na strogim uslovima i podstiče region da ubrza tempo reformi u vezi sa EU i unaprijedi regionalnu ekonomsku integraciju putem zajedničkog regionalnog tržišta, zasnovanog na pravilima i standardima EU”.

Evropski savjet napominje da ostaje posvećen unapređenju postepene integracije između EU i regiona tokom procesa proširenja na reverzibilan način, zasnovan na zaslugama.

“Dok se Unija širi, uspješna evropska integracija zahtijeva da politike Unije budu prikladne za budućnost i da se finansiraju na održiv način, u skladu sa vrijednostima na kojima je Unija zasnovana, i da institucije EU nastave da efikasno funkcionišu”, podvlači se u zaključcima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision