Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 11° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Aprila. 2022. Svijet
Evropska svemirska agencija prekida saradnju sa ruskim lunarnim misijama

Evropska svemirska agencija (ESA) saopćila je da je prekinula saradnju s Rusijom na tri misije na Mjesec zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Prethodno je donesena odluka da se prekinu i misije za Mars.

ESA je saopštila da će “prekinuti kooperativne aktivnosti” na Luni-25, 26 i 27, seriji ruskih lunarnih misija na kojima je evropska agencija imala za cilj da testira novu opremu i tehnologiju.

Krajem marta obustavljena je i saradnja na ExoMarsu, planu za spuštanje rovera na Mars koji bi bušio tlo i tražio znakove života.

“Kao i u slučaju ExoMarsa, ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje su rezultirale predstavljaju fundamentalnu promjenu okolnosti i onemogućuju ESA-i da provede planiranu saradnju na Mjesecu”, navodi se u saopćenju ESA, prenosi Guardian.

ESA je planirala da na sondi Luna-25 ima navigacijsku kameru pod nazivom Pilot-D, čije je lansiranje zakazano za ovo ljeto.

Generalni direktor ESA Josef Aschbacher rekao da će kamera biti demontirana i skinuta sa lansiranja, te da je ruska svemirska agencija Roskosmos već obaviještena o tome.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

26.09.2022 Neredi u Iranu
RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision