Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Oktobra. 2022. Svijet
Evropska politička zajednica postala stvarnost: Novi forum šansa za zapadni Balkan

Inicijativa Emanuela Makrona, predsjednika Francuske, službeno je postala stvarnost jer je u Pragu formirana Evropska politička zajednica, forum koji će uključiti sve zemlje Evrope osim Rusije i Bjelorusije.

Iako je u početku postojala bojazan da bi ova inicijativa, u koju ulaze i zemlje zapadnog Balkana, mogla zamijeniti evropske integracije imajući na umu uzdržan stav Francuske kad je u pitanju proširenje EU, ipak se ispostavilo da ona neće ugroziti pretpristupni proces. 

I Tomas Fičen, novi njemački ambasador u BiH, potvrdio je da će Njemačka kroz Berlinski proces početkom novembra nastaviti proširenje, ali je napomenuo da neće biti popuštanja za BiH kad je u pitanju ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. 

Glavna tema ovog skupa, koji je počeo u četvrtak, jeste ukrajinski rat, kao i odgovor Evrope na predstojeću energetsku krizu tokom zimskih mjeseci.

Za region, ovaj forum predstavlja još jednu platformu za zastupanje evropskih integracija. 

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, ocjenjuje za “Nezavisne novine” da se radi o lakšem obliku političkog organizovanja u Evropi koji ne bi imao čvrstu ekonomsku strukturu kao što je ima EU s ciljem usklađivanja politika u vezi s trenutnim izazovima u svijetu, među kojima je, kako on kaže, i rusko-ukrajinska kriza. 

Šolaja ne misli da se ovdje radi o pokušaju EU da ponudi zamjenu za proširenje zemljama koje su još u pretpristupnom procesu primanja u EU, već da se radi o elastičnom odnosu prema zemljama poput Turske. 

“Jedino što otežava pristupanje jer zemlje aspiranti moraju mnogo više da se potrude, jer im politička zajednica omogućava da ostanu u procesu, a da ne moraju da ispunjavaju neke visoke zahtjeve koje postavlja EU na osnovu Kopenhaških kriterijuma”, ističe on. 

Šolaja smatra da ova zajednica ipak neće imati neku epohalnu težinu u odnosu na postojeće multinacionalne organizacije koje postoje u Evropi, poput EU, Savjeta Evrope ili Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju. 

“Čini se da će ova politička zajednica ostati na tom nivou političke saradnje pa i u nekoj mjeri političkog uslovljavanja”, smatra Šolaja. 

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije i projekt direktor Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva, za “Nezavisne novine” takođe smatra da se radi o platformi za političku saradnju na evropskom kontinentu. 

“Vidjećemo u kojem smjeru će se ovo razvijati, ali sigurno je da je namjera da zemlje koje nisu članice EU, a koje pretenduju da budu, mogu na neki način uticati i zauzeti svoje stavove kada su u pitanju događaji u Evropi”, rekao je on. 

Ocijenio je da za zapadni Balkan ova inicijativa nije startovala dobro zbog političkih tenzija između Beograda i Zagreba zbog sankcija na rusku naftu koja bi trebalo da u Srbiju pristiže hrvatskim naftovodom “Janaf”. 

“Ja ne mogu da shvatim da se ne razumije da, ako nešto šteti Zagrebu, šteti i Beogradu, i obrnuto. Bez dobrih susjeda vi ne možete imati ni prosperitet, ali očigledno je da ovdje još dominiraju politike kako da naštetimo susjedu nego da vidimo kako zajedno možemo prosperirati”, zaključio je Kržalić.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision