Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Novembra. 2021. Svijet
Evropska komisija odobrila novu, osmu vakcinu protiv koronavirusa

Evropska komisija je u srijedu 11. novembra odobrila ugovor s farmaceutskom kompanijom “Valneva” o nabavci skoro 27 miliona doza vakcine protiv Covid-19 tokom 2022. godine.

“Valneva” je osma kompanija s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi vakcina protiv Covid-19. Ranije su potpisani ugovori s firmama “AstraZeneca”, “Sanofi-GSK”, “Janssen Pharmaceutica NV”, “BioNTech”-“Pfizer”, “CureVac”, “Moderna” i “Novavax”.

Još jedna opcija

Ugovor s “Valnevom” omogućuje državama članicama da u 2022. godini otkupe skoro 27 miliona doza vakcine. Prema ugovoru vakcina se može prilagoditi novim varijantama sojeva, a države članice mogu 2023. naručiti i do 33 miliona dodatnih doza vakcine, piše Reuters.

– Nakon što ga Evropska agencija za lijekove proglasi sigurnim i učinkovitim, vakcina firmi “Valneva” bit će još jedna opcija u našem opsežnog portfelju vakcina – rekla je povjerenica za zdravstvo Stela Kjrikuds (Stella Kyriakides).

Sigurna metoda

“Valneva” je evropska biotehnološka firma koja razvija vakcinu s inaktiviranim virusom koje se dobiva hemijskom inaktivacijom živog virusa.

Riječ je o tradicionalnoj tehnologiji izrade vakcina, koja se upotrebljava već 60 do 70 godina, a temelji se na primjeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine vakcina protiv gripe i mnogih vakcina za djecu. To je trenutno jedina vakcina s inaktiviranim virusom protiv bolesti Covid-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Evropi.

Komisija je, uz podršku država članica EU, tu vakcinu odlučila poduprijeti na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju vakcina i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu svih država članica EU.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision