Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Jula. 2023. Bosna i Hercegovina
Evropska komisija odobrila je za Zapadni Balkan finansijski paket vrijedan 2,1 milijardu eura

Evropska komisija odobrila je za Zapadni Balkan finansijski paket vrijedan 2,1 milijardu eura, no iz te pomoći izostavljeni su Crna Gora, Kosovo i Republika Srpska.

Iako se direktno ne navode razlozi otkazivanja pomoći nekim zemljama i entitetima, Brisel je ranije najavio da će Kosovo trpjeti sankcije zbog neriješene krize na sjeveru, a RS zbog secesionističke politike njenog čelnika Milorada Dodika.

Novi paket finansijske pomoći Evropske unije namijenjene Zapadnom Balkanu u slučaju Bosne i Hercegovine bit će dostupan odmah i ta zemlja sada ima na raspolaganju dodatnih 303 miliona eura za četiri važna infrastrukturna projekta, potvrdili su u juče iz Delegacije EU-a u Sarajevu.

Paket koji je odobren 30. juna podrazumijeva 2,1 milijardi eura namijenjenih provedbi 14 infrastrukturnih projekata država Zapadnog Balkana od čega je 528 miliona eura bespovratnih sredstava EU-a.

To je peti investicijski paket u okviru Ekonomskog i investicijskog plana EU-a za Zapadni Balkan a evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhely je istaknuo kako je novi investicijski ciklus jasna poruka državama regije da je njihova budućnost u EU.

Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regiji, za Bosnu i Hercegovinu je namijenjeno 303 miliona eura za četiri značajna projekta koji trebaju osigurati bolju saobraćajnu povezanost, čistu energiju i zaštiti okoliša.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision