Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Augusta. 2017. Region
Evropska komisija će reagirati na hrvatske mjere

Europska komisija razmatra situaciju nastalu podizanjem hrvatskih naknada na uvoz voća i povrća iz trećih država, uključujući Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, te najavljuje da će se o tome u ponedjeljak “više znati”.

Na pitanje novinara Tanjuga kakav je stav Europske unije povodom jednostranog poskupljenja fitosanitarnih taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku, iz Bruxellesa pozivaju “sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza”.

“EU podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju. U kontaktu smo s vlastima svih država uključenih u slučaj i trenutno procjenjujemo situaciju”, rečeno je u Europskoj komisiji.

Izvori Tanjuga u Europskoj komisiji navode da su kontakti eksperata iz EU-A i regije nadležnih za trgovinu, ali i za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju “već u toku” i da se u ponedjeljak očekuje zajednička konferencija na kojoj bi trebalo uslijediti “pojašnjenje situacije”.

Čekaju službeni stav Zagreba

U Bruxellesu očekuju “službeni stav” Zagreba povodom novonastale situacije s uvozom voća i povrća iz trećih zemalja.

Odlukom hrvatskih vlasti, takse za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz uvoza su podignute za 22 puta u odnosu na dosadašnje što je izazvalo revolt u susjednim državama.

Tim povodom pisma Europskoj komisiji uputili su Vlada Srbije, ali i bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zahtijevajući objašnjenje takvog postupka zemlje članice EU-A i potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Šarović je zatražio od Komisije da intervenira i spriječi provedbu hrvatske odluke. Prema njegovom mišljenju, Hrvatska je uvela necarinske barijere čime je prekršila međunarodne trgovinske obveze jer je praktično uvela diskriminaciju uvoznika.

Vanredni sastanak

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini za Radio Sarajevo su izjavili da je Europska komisija u kontaktu s vlastima zemalja kojih se dotiče ovo pitanje, a to su pored BiH i Srbije, još Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo.

“U toku je procjena situacije i priprema našeg odgovora. Europska unija podržava razvoj trgovinskih i ekonomskih integracija. Sve strane moraju poštivati svoje obaveze”, odgovorili su iz ureda specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

U ponedjeljak bi se u Sarajevu trebao održati i izvanredni sastanak predstavnika Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore povodom najnovije odluke Hrvatske.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 12 na 270 eura.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision