Friday, 12. April 2024.
Unsko-sanski kanton 10° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Marta. 2024. Region
Evroposlanici usvojili stav o instrumentu za rast Z. Balkana

Poslanici u odborima Evropskog parlamenta za spoljne poslove i budžet usvojili su svoj stav o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine.

Na sjednici dva odbora Evropskog parlamenta usvojena je i odluka za ulazak u međuinstitucionalne pregovore sa Savjetom EU, a predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Makalister rekao je, uoči glasanja, da očekuje početak pregovora već ove sedmice i istakao da je preostalo malo vremena za postizanje dogovora u aktuelnom mandatu Evropskog parlamenta.

Članovi dva odbora usvojili su stav o Instrumentu za reformu i rast koji se odnosi na partnere sa zapadnog Balkana, sa 65 glasova “za”, pet “protiv”, a uzdržanih nije bilo.

Iz Evropskog parlamenta je saopšteno da su oni podržali stroge reforme i jačanje EU vrijednosti na zapadnom Balkanu, fokusirajući se na transparentnost, vladavinu prava i ekonomsku integraciju.

U usvojenom nacrtu izvještaja, koji su u ime dva odbora pripremili koizvjestioci Karlo Resler i Tonino Picula, podržava se integracija zapadnog Balkana, uz podršku njegove posvećenosti pristupu “osnove na prvom mjestu”.

Riječ je o principu koji povezuje vladavinu prava i osnovna prava sa dvije druge ključne oblasti procesa pridruživanja – ekonomskim upravljanjem i jačanjem demokratskih institucija i reforme javne uprave.

Namjera poslanika Evropskog parlamenta je da se unaprijedi upravljanje instrumentom uz fokus na jači parlamentarni nadzor i transparentnost, navodi se u saopštenju i ističe da bi redovan dijalog sa Evropskom komisijom trebalo da intenzivira ulogu Evropskog parlamenta u praćenju napretka i obezbjeđivanju usklađenosti finansiranja sa ciljevima EU.

Poslanici Evropskog parlamenta su zatražili i da se uspostavi odbor za reviziju sastavljen od nezavisnih eksperata, uključujući državljana korisnika, kako bi zaštitili finansijske interese EU i obezbijedili objektivan nadzor nad instrumentom.

Cilj Instrumenta za reformu i rast za zapadni Balkan jeste pokretanje društveno-ekonomskih reformi u regionu, unapređivanje ekonomskog rasta i usklađivanje sa EU, a poslanici insistiraju na okviru koji povezuje finansijsku podršku sa jasnim indikatorima napretka.

Odluka dva odbora da uđu u međuinstitucionalne pregovore sa Savjetom EU biće objavljena na plenarnoj sjednici i postaviće osnovu za početak tih pregovora Evropskog parlamenta sa Savjetom, sa ciljem usaglašavanja konačnog teksta o strukturi instrumenta.

Koizvjestilac Odbora za budžet Karlo Resler rekao je da ovim prijedlogom EU pokazuje jasnu posvećenost proširenju i uslovljenost u oblastima demokratskih standarda, vladavine prava i usklađenosti sa vrijednostima EU, što je nazvao ključnim za pristupanje pomoći od šest milijardi evra.

Instrumentom za reformu i rast za zapadni Balkan, koji je predstavljen kao kamen temeljac novog Plana rasta za zapadni Balkan, koji je u novembru 2023. godine predstavila Evropska komsija, planirano je da se u periodu od 2024. do 2027. godine izdvoji dvije milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u kreditima kako bi se podržao zapadni Balkan na putu ka pridruživanju EU.

Isplata ovih sredstava zavisi od uspješne primjene određenih reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Ambasadori zemalja članica EU usaglasili su se 6. marta o pregovaračkom mandatu Savjeta EU o Instrumentu za reformu i rast za Zapadni Balkan, što će, kako je tada saopštio Savjet EU, omogućiti predsjedavajućem Savjeta EU da započne pregovore o konačnom tekstu za instrument sa Evropskim parlamentom.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision