Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Decembra. 2021. Svijet
Evropljani rade na otvaranju misije u Avganistanu

Nekoliko evropskih zemalja rade na otvaranju zajedničke diplomatske misije u Avganistanu, što bi omogućilo njihovim ambasadorima da se vrate u tu zemlju, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Sjedinjene Američke Države i ostale zapadne zemlje zatvorile su svoje ambasade i povukle diplomate kada su talibani zauzeli Kabul. Militanti su potom uspostavili privremenu vladu čiji su članovi pod sankcijama SAD i Ujedinjenih nacija.

“Razmatramo organizovanje nekoliko evropskih država na zajedničkoj lokaciji za nekoliko Evropljana. To bi omogućilo da naši ambasadori budu prisutni”, izjavio je Makron u Dohi prije polaska u Saudijsku Arabiju.

SAD, evropske zemlje i ostali oklijevaju da formalno priznaju talibanski pokret, kojim dominiraju Paštuni, i optužuju nove vlasti da ne ispunjavaju obećanja o političkoj i ekonomskoj inkluzivnosti, te podršci pravima žena i manjina.

“Ovo je drugačiji demarš od političkog priznanja ili političkog dijaloga sa talibanima. Imaćemo predstavništvo čim budemo mogli da ga otvorimo”, izjavio je Makron.

EU je u saopštenju prije sedam dana, nakon razgovora sa talibanima, pomenula mogućnost otvaranja diplomatske misije u skorije vrijeme.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision