Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Juna. 2023. Zanimljivosti
Evropa podijeljena oko predloga oporezivanja tehnoloških kompanija

Većina članica EU za sada odbija predlog evropskih velikih telekomunikacionih kompanija da se tehnološkim gigantima poput Googlea, Facebooka ili Netflixa nametne poseban porez kojim bi se finansirale investicije u infrastrutkuru, posebno u 5G mrežu.

Ministri telekomunikacija iz 18 zemalja na sastanku sa komesarom za unutrašnje tržište Thierryem Bretonom, ili su odbili predlog da se uvede poseban porez na tehnološke firme ili su zatražili da se urade studije o potrebi da se uvede porez kao i o njegovim eventualnim efektima, prenosi Capital.ba.

Već duže vrijeme velike kompanije popout Deutsche telekoma, Orangea, Telefonice ili Telekoma Italija pokušavaju da natjeraju velike tehnološke kompanije poput Alfabeta, vlasnika Googlea, Mete, vlasnika Facebooka, Amazon, Netflix i druge da podijele troškove izgradnje telekomunikacione infrastrukture sa obrazloženjem da protok podataka prema njima čini veliki dio internet saobraćaja

S druge strane, tehnološke kompanije tvrde da one već investiraju u digitalni ekosistem i odbacuju ideju o nametu.

Evropski ministri telekomunikacija osim zahtjeva za studijom efekata takvog poreza, strahuju i od smanjenja investicija tehnoloških kompanija, kao i da bi taj namet mogli da prebace na potrošače.

Oni su takođe upozorili na moguće kršenje pravila „inetrnet neutralnosti“, koje zahtijeva da svaki korisnik interneta bude tretiran jednako.

Uvođenju poreza na tehnološke firme usprotivili su se predstavnici Austrije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Njemačke, Irske, Litvanije, Malte i Holandije.
S druge strane, među zemljama koje su podržale ideju našle su se Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Španija i Kipar.

Poljska, Rumunija i Portugal bile su neutralne.

Breton bi trebalo do kraja juna da pripremi izvještaj sa stavovima telekoma, velikih tehnoloških kompanija i drugih, koji bi trebalo da pomogne u donošenju odluke.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision