Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 13° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Februara. 2023. Region
Evropa na udaru, kriza stigla i do Hrvatske: Antibiotika nema nigdje

Kada se osjećate loše, posljednja stvar koju želite da uradite je da idete od apoteke do apoteke u potrazi za osnovnim lijekovima kao što su sirup protiv kašlja i antibiotici. Ipak, mnogi ljudi širom Evrope – suočeni sa posebno oštrom zimskom sezonom virusa – moraju da učine upravo to. Od kraja 2022. godine, zemlje EU prijavljuju ozbiljne probleme u pokušaju da nabave određene važne lijekove, a većina sada doživljava nestašicu. Dakle, koliko je loša situacija i, što je najvažnije, šta se radi povodom toga?

Nestašice lijekova u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, sudeći po HALMED-u, nema kritične nestašice nijednog lijeka nego su, kažu, dostupne zamjenske terapije sa istim učinkom ili iz istih terapijskih grupa. Ipak, situacija u apotekama je znatno drugačija.

U apotekama trenutno nedostaju brojni lijekovi, a kritična je situacija s lijekom Litalir, kojim se liječi hronična leukemija i za koji nema zamjenskog lijeka. Nadalje, nema Augmentin sirupa, za koji na HALMED-ovim stranicama uopšte nije objavljena nestašica. Nema ni Klavocin sirupa, Hyzaara (za liječenje esencijalne hipertenzije kod bolesnika kojima krvni pririsak nije dobro kontrolisan), Propranolola 40 mg (koristi se u profilaksi stenokardije bolesnika s hroničnom stabilnom anginom pektoris), Tobrex kapi, kao ni Tobrex masti…

– U apotekama i veledrogerijama situacija je barem 30 posto lošija od onoga što se može vidjeti na HALMED-ovim stranicama, i to se stanje iz dana u dan mijenja. Agencija o nestašici lijekova obavještava na osnovi informacija koje im daju nosioci odobrenja (proizvođači), a to ne odgovara stvarnom stanju na tržištu – rekla je za Jutarnji predsjednica Hrvatske apotekarske komore Ana Soldo.

Pacijenti se masovno žale da nisu uspjeli da dobiju propisani lijek, a HALMED tvrdi da nema kritičnih nestašica.

Soldo pojašnjava da ljekari ne smijeju da izdaju generički, zamjenski lijek ako na stranicama HALMED-a nije napisano da lijeka nema na tržištu.

– Trenutno je nestašica pojedinih antibiotika, lijekova za ublažavanje bolova, snižavanje povišenog krvnog pritiska, snižavanje holesterola, smanjenje pritiska u oku i slično – priznaju iz HALMED-a i dodaju da su nestašice uobičajena pojava koju brzo rješavaju zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU, čime su dosad uspijevali da osiguraju kontinuirano snabdijevanje potrebnim lijekovima.

Međutim, Hrvatska nije jedina evropska zemlja koja se suočava s nestašicom.

Koliko su velike nestašice?

U istraživanju grupa koje predstavljaju apoteke u 29 evropskih zemalja, uključujući članice EU, kao i Tursku, Norvešku i Sjevernu Makedoniju, skoro četvrtina zemalja prijavila je više od 600 lijekova u nedostatku, a 20 posto prijavilo je nedostatak 200-300 lijekova. Tri četvrtine zemalja reklo je da su nestašice ove zime bile veće nego prije godinu dana. Grupe u četiri zemlje rekle su da je nestašica povezana sa smrtnim slučajevima.

Belgijske vlasti prijavljuju da skoro 300 lijekova nedostaje. U Njemačkoj je taj broj 408, dok se u Austriji trenutno više od 600 lijekova ne može kupiti u apotekama. Italijanska lista je još duža — sa preko 3.000 uključenih lijekova, iako su mnoge različite formulacije istog lijeka.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision