Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Decembra. 2023. Region
Europski dužnosnici: Crna Gora bi početkom sljedeće godine mogla odblokirati pregovore

Uoči samita EU-zapadni Balkan koji se održava 13. prosinca, europski dužnosnici ističu da bi već početkom sljedeće godine Crna Gora mogla ispuniti privremena mjerila iz poglavlja koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava te pravdu, slobodu i sigurnosti, piše portal RTCG.

“Sada s novom vladom i ministrom pravde vrlo lako se može doći do scenarija da početkom naredne godine Crna Gora dobije šansu da ispuni privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. To je izuzetno važno jer bi to bio ključ koji bi značio da bi Crna Gora mogla početi zatvarati poglavlja”, naglašeno je u Briselu.

Dužnosnici objašnjavaju da privremena mjerila pokrivaju veliki broj različitih sektora u oblasti pravosuđa, osnovnih prava, borbu protiv korupcije, borbu protiv organiziranog kriminala, ali i ističu da bi imenovanja u pravosuđu dala “odlučujući podsticaj” šansama Crne Gore da ispuni zadate kriterije.

“To su imenovanja trojice nedostajućih članova sudskog vijeća. Očekujemo izbor stalnog predsjednika Vrhovnog suda i stalnog Vrhovnog državnog tužitelja i predsjednika Tužiteljskog vijeća”, podsjećaju EU dužnosnici.

Napominju i da je potrebno da ta procedura bude zasnovana na zaslugama i transparentnosti, kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje pravosuđa uz neovisnost, nepristranost i integritet.

U Briselu ističu i da bi, potencijalno, u narednih šest mjeseci Crna Gora mogla biti uspješna priča koja bi mogla ubrizgati pozitivni trenutak u zapadnobalkansku agendu proširenja.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision