Wednesday, 17. April 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Aprila. 2023. Bosna i Hercegovina
Europarlamentarka pozvala Šmita: Smijenite Dodika, prijeti raspadom BiH

Europarlamentarka Tineke Strik gostovala je u programu Face televizije kod Senada Hadžifejzovića i tom prilikom upozorila je visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da smijeni Milorada Dodika zbog toga što prijeti samostalnošću entiteta RS, odnosno raspadom BiH.

Primjer Dragana Čovića

Dodala je da ako Šmit ne uradi ono što može, onda će EU upotrijebiti svoje ovlasti.

Navela je primjer nagrađivanja Dragana Čovića izmjenama Izbornog zakona nakon što je prijetio te istaknula da se to ne smije ponoviti i sa Dodikom.

– Ako se prijetnje i ucjene nagrade onda možete dobiti samo još prijetnji i ucjena. Možda je Dodik zaveden onim što je Čović dobio od Šmita, pa pokušava i on. Šmit je izgubio kredibilitet, on mora biti neutralan. Ako Osmorka šuti, daje signal da Dodik može nastaviti sa secesionističkim prijetnjama i otvoriti mogućnost da to i ostvari. Ovo je pravi trenutak da se djeluje i pokaže Dodiku da njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Usvajanje secesionističkih zakona nije zakonito. RS nema mogućnost da zakonski napusti državne institucije. Šmit treba reagirati na Dodikove secesionističke poteze, možda i da ukloni Dodika s funkcije – kazala je Strik.

Dodala je da je, osim secesionističkih ispada, problematično je i to što je Dodik prijateljski nastrojen prema Vladimiru Putinu od kojeg očekuje da će dobiti zaštitu, a zauzvrat će dobiti veći utjecaj u BiH.

Flertuje s Putinom

– On još flertuje s Putinom, na pogrešnoj je strani historije – naglasila je europarlamentarka.

Prokomentirala je i Dodikovo usvajanje zakona protiv NVO, kriminalizaciju klevete te napad na LGBT aktiviste u Banjoj Luci.

– Efekti njegovih zakona nisu samo problematični u praksi već pozivaju na nasilje. To ako se nastavi će samo napraviti probleme Bosni i Hercegovini i otuđiti je od EU – istaknula je Strik.

Naglasila je da EU može reagirati tako što mu neće dati nikakav novac sve dok ne povuče secesionističke zakone i ne distancira se od Putina.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision