Thursday, 30. May 2024.
Unsko-sanski kanton 12° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Novembra. 2023. Zanimljivosti
EU zabranjuje Meti korištenje ličnih podataka korisnika za ciljano oglašavanje

Evropski odbor za zaštitu podataka saopćio je u srijedu da je donio obavezujuću odluku kojom se vlasniku Facebooka i Instagrama Meti zabranjuje korištenje ličnih podataka korisnika za ciljane reklame.

Nalog “uvodi zabranu obrade ličnih podataka za ciljano oglašavanje na pravnim osnovama ugovora i legitimnog interesa u cijelom Evropskom ekonomskom prostoru”, saopćio je Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB), prenosi France 24.

Naredba je uslijedila nakon što je Meta u ponedjeljak saopćila da će korisnici Facebooka i Instagrama u Evropi od ovog mjeseca moći kupovati pretplate za korištenje društvenih mreža bez ikakvog oglašavanja.

“Meta je već najavila da će građanima u EU-u i Evropskon ekonomskom prostoru dati priliku da odobre, a u novembru će ponuditi model pretplate u skladu s regulatornim zahtjevima”, rekao je predstavnik Mete.

Odluka EDPB-a prisiljava irsko regulatorno tijelo za podatke, koje ima nadležnost nad poslovanjem Mete u Evropi, da u roku od dvije sedmice poduzme konačne mjere po tom pitanju, a zabrana će stupiti na snagu sedam dana kasnije.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision