Utorak, 16. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2019. Svijet
Evropska unija uvela sankcije Turskoj zbog gasa

Ministri vanjskih poslova Evropske unije su pojačali pritisak na Tursku uvođenjem nekih sankcija zbog traženja gasa u vodama koje isključivo potpadaju u ekonomsku zonu Kipra, člana EU.

Ministri su u izjavi naveli da se u svjetlu turskih “ilegalnih aktivnosti bušenja” suspenduju razgovori o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i da će od Evropske investicione banke biti zatraženo da “preispita” pozajmice Ankari.

Oni su podržali prijedlog Evropske komisije da smanji finansijsku pomoć Turskoj za narednu godinu. Ministri su upozorili da se dogovaraju dodatne “ciljane mjere” da bi se kaznila Turska, koja je 2005. počela pristupne pregovore sa EU.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je prošle nedjelje upozorio da će Turska intenzivirati bušenje nedaleko od Kipra ako EU uvede sankcije.

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja podijeljenog Kipra.

Evropski ministri su ponovili da turske ilegalne akcije imaju “ozbiljan negativni uticaj” na odnose Turske i EU i pozvali Ankaru da poštuje suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom.

Oni su pozdravili poziv kiparske vlade Turskoj da pregovaraju o granicama svojih isključivih ekonomskih zona.

Prema navodima kiparskih zvaničnika, Turska ne priznaje Kipar kao državu i tvrdi da 44 posto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj. Kiparski Turci iz otcjepljene Turske Republike na Sjevernom Kipru polažu pravo na još 25 posto.

Kipar je podijeljen po etničkoj liniji kada je Turska 1974. izvršila invaziju, nakon puča pristalica ujedinjenja s Grčkom. Nezavisnost Sjevernog Kipra priznaje samo Turska koja na ostrvu drži više od 35.000 vojnika. Kipar je 2004. primljen u Evropsku uniju, ali samo stanovnici južnog dijela uživaju povlastice članstva.

Turska tvrdi da štiti svoja prava i prava kiparskih Turaka na zalihe gasa sredozemnog ostrva. Kiparski zvaničnici optužuju Ankaru da koristi kiparske Turke za svoje ciljeve širenja kontrole nad istočnim Mediteranom.

Kiparska vlada je saopštila da će preduzeti pravne korake protiv svih naftnih i gasnih kompanija koje pružaju podršku turskim brodovima u potrazi za gasom. Kipar je već izdao oko 20 međunarodnih naloga za hapšenje protiv tri međunarodne kompanije koje pomažu jednom od brodova koji buše na 68 kilometara od zapadne obale Kipra.

Vlada u Nikoziji je izdala dozvole za bušenje južno od Kipra između ostalih i Eksonmobajlu, Totalu i Eniju. Do sada su u tom području otkrivena tri veća džepa s gasom.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis će danas predsjedavati sastankom političkih lidera posvećenom prijedlogu lidera kiparskih Turaka Mustafe Akindžija o formiranju zajedničke komisije za rukovođenje bušenjem u moru.

Akindži je više puta pozivao na stvaranje takve komisije koja bi kiparskim Turcima omogućila pravo glasa u vezi s gasom i raspodjelom dobiti od njega. Sličan prijedlog je 2011. iznio i njgeov prethodnik Derviš Eroglu.

Kiparska vlada navodi da bi razgovori o energetici sa kiparskim Turcima trebalo da budu deo sveukupnih razgovora o ujedinjenju i da su prava kiparskih Turaka na energetske rezerve ostrva osigurana. Vlada navodi da će buduća dobit od gasa iz formiranog fonda biti ravnopravno podijeljena poslije potpisivanja mirovnog sporazuma.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision