Monday, 27. May 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Novembra. 2023. Zanimljivosti
EU pozvala TikTok da nastavi napore protiv dezinformacija

Evropski komesar za digitalne tehnologije Tijeri Breton pozvao je danas šefa kineske društvene mreže TikTok, Šoua Žija Čua da ta platforma napore protiv dezinformacija i pozdravio pozitivne pomake u tom pravcu.

Evropska komisija je u oktobru otvorila istragu o sadržajima na TikTok, Iks-u (X) i Meti (Fejsbuk i Instagrama), zahtijevajući objašnjenja o mjerama koje se preduzimaju protiv dezinformacije i “ilegalnog sadržaja”. Ta istraga je otvorena poslije početka rata Izraela i palestinskog pokreta Hamas.

Na osnovu novih propisa o digitalnim uslugama u EU su od kraja avgusta na snazi nove i strože obaveze za 19 onlajn platformi, među kojima je TikTok.

“Vidjeli smo posljednjih meseci promjene na TikTok-u sa primenom novih funkcija koje imaju za cilj zaštitu korisnika i ulaganja u moderiranje i bezbjednost sadržaja”, rekao je Breton.

Evropska komisija ispituje da li su te mjere dovoljne da osiguraju usklađenost sa novim propisima o digitalnim uslugama.

TikTok kineske grupe BiteDance je saopštio da je u septembru na svoju inicijativu uklonio četiri miliona video-snimaka za koje se u EU smatra da su ilegalni ili štetni.

Ta platforma tvrdi da njenih 6.125 ljudi radi na moderiranju sadržaja samo u Evropskoj uniji, a ukupno 40.000 je odgovorno za zaštitu korisnika širom svijeta.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision