Wednesday, 21. February 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Februara. 2024. Bosna i Hercegovina
EU pozvala Dom naroda BiH da hitno usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

Ured Europske unije u Bosni i Hercegovina poziva Dom naroda BiH da hitno usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. O tome su se i na svojim službenim stranicam oglasili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti: 

Pozivamo Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da zakaže sjednicu naredne sedmice na kojoj će usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Ostalo je još zadnje čitanje u Domu naroda. Predloženi Zakon je u najvećoj mjeri izrađen u skladu s evropskim standardima i donosi jasne prednosti za bh.  građane i poslovne subjekte.

Razlog zašto je hitno potrebno zakazati sjednicu u sedmici od 12. do 16. februara jeste to što Komitet MONEYVAL Vijeća Evrope dolazi u Bosnu i Hercegovinu 12. februara 2024. godine, radi procjene da li je BiH postigla zadovoljavajući nivo standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28. februara, isti neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna grupa za finansijsko djelovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se Bosna i Hercegovina naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Stavljanje na liste bi imalo političke, ekonomske i finansijske posljedice za BiH, te bi uticalo na pristup međunarodnim finansijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a nadalje može odvratiti strana ulaganja i otežati međunarodno kretanje kapitala.

Pored toga, Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma je više puta naglašavan, uključujući i od strane predsjednice von der Leyen prilikom njene nedavne posjete, kao jedan od prioriteta, uz druge zakone, koji su potrebni prije nego što Evropsko vijeće u martu razmotri treba li dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora. Potrebno je da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost budućnosti u EU takođe uključuje i posvećenost evropskim standardima. Vrijeme je od ključne važnosti, zaključili su.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision