Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton -5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Decembra. 2022. Svijet
EU pokušava dogovoriti gornju granicu cijene plina. “Jako je teško i komplicirano”

ZEMLJE EU pokušat će danas dogovoriti gornju granicu cijene plina za cijelu EU, nakon višemjesečnih razgovora koji do sada nisu uspjeli prekinuti zastoj između vlada koje se ne mogu složiti o tome hoće li ta mjera ublažiti europsku energetsku krizu.

Ministri energetike iz 27 zemalja članica sastaju se u Bruxellesu kako bi pokušali odobriti ograničenje cijena koje je prošlog mjeseca predložila Europska komisija, što je najnoviji odgovor EU na energetsku krizu koju je izazvala Rusija koja je ove godine smanjila isporuke plina Europi, što je dovelo do oštrih skokova cijena.

“Jedan od najkompliciranijih i najtežih dokumenata”

“Vjerojatno ni jedna država članica nije zadovoljna prijedlogom o kojem raspravljamo”, rekao je jedan visoki diplomat EU, koji je gornju cijenu plina opisao kao “jedan od najkompliciranijih i najtežih dokumenata koje možete zamisliti”.

Zemlje uključujući Belgiju, Poljsku i Italiju kažu da je gornja granica potrebna kako bi se njihova gospodarstva zaštitila od visokih cijena energije, dok Njemačka, Nizozemska i Austrija strahuju da bi to moglo preusmjeriti prijeko potreban plin dalje od Europe.

Drugi diplomati EU rekli su da nisu sigurni hoće li biti dogovora danas.

Jedna bi opcija mogla biti da se razgovori nastave sve do sastanka čelnika zemalja EU u četvrtak, a zatim da ministri ponovno pokušaju odobriti ograničenje cijena sljedeći tjedan.

“Krećemo se u pravom smjeru, ali još nismo stigli”, rekao je drugi visoki diplomat EU.

Članice kritizirale prijedlog Komisije

Europska komisija je prošli mjesec predložila uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma, koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Međutim, većina država članica oštro je kritizirala taj prijedlog s obzirom na to da je gornja granica cijene plina postavljena previsoko, znatno iznad trenutačnih cijena plina, koje su ionako znatno više od uobičajenih.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision