Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
EU: Podrška evropskoj perspektivi BiH – Što pre neopoziv dogovor vođa u BiH, Srbija bez datuma

Savjet za spoljne poslove EU izrazio je danas jasnu podršku evropskoj perspektivi BiH i pozdravio novu inicijativu za revitalizaciju reformskog procesa. “Savjet je složan u vezi sa obnovljenim pristupom EU prema BiH na njenom putu ka EU, tokom kojeg će morati biti ispunjeni svi uslovi, uključujući primjenu odluke `Sejdić-Finci”, navodi se u zaključcima sa današnjeg sastanka.

Šefovi diplomatija Evropske unije zatražili su od političkih vođa u Bosni i Hercegovini da što pre potpišu neopoziv dogovor i obavežu na reforme, što bi EU onda podržala najavljenim planom ekonomskog oporavka. Od Srbije se traži postepeno usaglašavanje spoljne politike sa EU, sprovođenje reformi i, istovremeno, izražava zabrinutost zbog pogoršanja medijskih sloboda. Srbija sada neće dobiti datum za otvaranje nijednog poglavlja.

Za utorak je najavljeno usvajanje zaključaka.

Savet EU za spoljne poslove izrazio je u ponedeljak jasnu podršku evropskoj perspektivi BiH i pozdravio novu inicijativu za revitalizaciju reformskog procesa.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je da je vreme da politički lideri u BiH ispune obećanja i krenu u korenite reforme.

„Sledeći korak je da se sve relevantne institucije – Predsedništvo, partijski lideri, parlament, a kasnije i Vlada, čije se formiranje očekuje, pismeno obavežu da primene ove zaključke – najkasnije do kraja januara, odnosno početka februara“.

Ministri inostranih poslova su naglasili da to treba da u kontaktu s političkim prvacima u BiH izdejstvuju visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini i komesar Han. Mogerini je najavila da će od utorka započeti priprema deklaracije koju će potpisati politički lideri u BiH, a potom će biti potvrđena u Parlamentu. Nakon njenog usvajanja, EU donela odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Spremni smo na recipročan odgovor kada Deklaracija bude usvojena u Parlamentu. Verujemo da bi to mogla da bude prekretnica na putu BiH ka EU”, kazala je Mogerini.

Ministri su istakli da je “sveukupni cilj da se uspostavi funkcionalnost i

delotvornost u svim ravnima vlasti i omogući Bosni i Hercegovini da

se pripremi za buduće članstvo u EU”. Han je izrazio uverenje da će ministri podržati inicijativu Nemačke i Velike Britanije da se BiH ponude značajna finansijska sredstva ukolko prevaziđu razlike i otklone prepreke na evropskom putu.

Prema ovoj inicijativi, BiH bi u kratkom roku trebalo da dobije 800 miliona evra.

Savet ministara je stavio do znanja da je reč o novom pristupu odnosima EU s BiH, ali je predočeno da time neće biti izmenjeni uslovi za priključenje EU, uključujući primenu odredbe (Saveta Evrope) Sejdić-Finci, kojom se traži ravnopravnost svih etničkih grupa prilikom izbora na vodeće funkcije u oba entiteta BiH. “Savet je složan u vezi sa obnovljenim pristupom EU prema BiH na njenom putu ka EU, tokom kojeg će morati biti ispunjeni svi uslovi, uključujući primenu odluke `Sejdić-Finci”, navodi se u zaključcima sa današnjeg sastanka. Savet je pozdravio sprovođenje Sporazuma za rast i zapošljavanje, kako bi se “pažnja usmerila na reforme i pitanja od direktnog značaja za građane, u svetlu raširenih građanskih protesta početkom 2014. godine”. Savet ističe da plan treba sastaviti uz konsultovanje sa civilnom društvom i da ova agenda treba da sadrži reforme iz oblasti Sporazuma za rast i zapošljavanje, vladavine prava, dobrog upravljanja i koordinacionog mehanizma EU. U saopštenju je izražena podrška teritorijalnom integritetu BiH “kao suverene i jedinstvene države”. Na kraju teksta zaključaka ukazuje se na značaj brzog formiranja vlasti na svim nivoima i pozivaju se lideri u BiH da osiguraju da se to učini što pre.

Han: Nužna primena Briselskog sporazuma

Kada je reč o Srbiji ona neće dobiti datum za otvaranje nijednog poglavlja. Komesar Han je ukazao na važnost primene Briselskog sporazuma. „Bio sam u Srbiji pre dve-tri sedmice. Kao što znate, da bi se otvorilo poglavlje 35, potrebno je da Srbija uradi neke stvari u normalizaciji odnosa sa Kosovom. Neke tačke sporazuma mogu da se primene bez koordinacije sa Vladom Kosova tako da se ne može koristiti izgovor da nije bila formirana. Isto se odnosi i na vlasti na Kosovu koje mogu same da primene neke od tačaka dogovora i ne mogu se izgovarati na drugu stranu. Naravno, za implementaciju pojedinih delova sporazuma potrebna je saradnja vlasti u Beogradu i Prištini, ali većinu mogu sami da primene bez koordinacije sa drugom stranom. To smo mi tražili, to su nužni uslovi koji moraju biti ispunjeni, ali sam ubeđen da će se o tome raspravljati i da će se u zaključcima zasedanja ministara EU sutra na to ukazati kao na nužni zamajac u Srbiji”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision