Tuesday, 21. September 2021.
Unsko-sanski kanton 8° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Juna. 2021. Svijet
EU odobrila fond od 17,5 milijardi eura za ‘zelenu’ tranziciju

Države članice Evropske unije dale su finalno odobrenje za osnivanje fonda od 17,5 milijardi eura (21,27 milijardi dolara) koji bi pomogao da odviknu ekonomije od fosilnih goriva ili industrija sa intenzivnim efektom stakleničkih plinova i ublaže društveno-ekonomske troškove tranzicije.

Dizajniran je za podršku zajednicama koje su najviše pogođene planovima za zatvaranje sektora uglja, treseta i uljnih škriljaca ili drugih industrija koje intenzivno emitiraju gasove. Podržavaće projekte koji uključuju zatvaranje rudnika uglja i prekvalifikaciju radnika, navodi Reuters.

Zemlje EU usvojile su regulativu o Fondu za pravednu tranziciju (JTF) 7. juna, posljednju prepreku prije nego što stupi na snagu.

Projekt je odobrio Evropski parlament prošlog mjeseca. JTF je jedna od mjera koje EU poduzima kako bi postigla svoj cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za 55% do 2030. i klimatske neutralnosti do 2050.

Kombinuje novac iz budžeta EU i fonda za oporavak COVID-19.

“Fond za pravednu tranziciju pružit će prijeko potrebnu podršku kompanijama i radnicima na lokalnom nivou, tako da se zajedno možemo boriti protiv klimatskih promjena kao Unija, ne ostavljajući nikoga iza sebe”, rekao je Nelson de Souza, portugalski ministar za planiranje, čija zemlja trenutno predsjedava EU.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision