Friday, 7. October 2022.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Septembra. 2022. Svijet
Erdogan: EU nas drži na čekanju 52 godine, a onda se pitaju što se sastajemo s drugim državama

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u intervjuu za PBS osvrnuo se na rat u Ukrajini, ali i na nedavno održani sastanak Šangajske organizacije za saradnju na kojem je učestvovala i Turska.

Na pitanje da li trenutno, uzevši u obzir kontraofanzivu Ukrajinaca, ova država ima prednost u ratu, turski predsjednik je odgovorio kako se u ovom ratu ne može svrstavati niti na jednu stranu.

“Kao vođa, nisam zadovoljan što razmatram ovo pitanje. Sve što želimo jeste da okončamo ovaj rat. Ljudi umiru, a na kraju dana niko neće pobijediti. U Uzbekistanu sam se sastao s predsjednikom Putinom i imali smo veoma opsežne razgovore. Zapravo, dokazao mi je da je voljan da ovo okonča što je prije moguće. To je bio moj utisak. Mislim da ćemo napraviti značajan korak naprijed”, rekao je Erdogan.

Nakon toga, Erdogan se osvrnuo i na pitanje da li je u interesu ruskog naroda i ubijanje stotina civila u Ukrajini.

“Ne ginu samo Ukrajinci, već ima žrtava i na ruskoj strani. Činjenica jeste da su izvršili invaziju, ali prije izbijanja ovog sukoba dogodilo se mnogo stvari. UN mora donijeti zaključke što je prije moguće, nakon toga moći ćemo iznijeti svoj stav”, naglasio je.

Tokom razgovora, Erdogan je govorio i o tome da li će Švedskoj i Finskoj dozvoliti ulazak u NATO te da li ove države imaju namjeru ispuniti turske zahtjeve.

“Švedska je bila kolijevka terorizma, a teroristi su se infiltrirali sve do parlamenta. U Stockholmu vidimo da oni stalno demonstriraju. Finska, s druge strane nije kao Švedska. Oni su smireniji i imaju kontrolu nad razvojem događaja”, rekao je turski predsjednik.

Na kraju, Erdogan je komentirao i posjetu turske delegacije Šangajskoj organizaciji za saradnju što je izazvalo velike kritike Brisela.

“Evropska unija nas zadržava 52 godine, ne dozvoljava nam se da se približimo, a onda se pitaju zašto se sastajemo s jednima ili drugima”, zaključio je Erdogan, prenose RIA Novosti.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision