Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Erdogan danas u posjeti BiH: Osim političkih, na stolu i ekonomske teme

Članovi Predsjedništva BiH i članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine susrest će se danas sa delegacijom Turske koju predvodi predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Time je potvrđeno pisanje “Avaza” o dolasku turskog predsjednika koji u glavni grad naše zemlje stiže sa suprugom i devet ministara.

Uz predsjednika Erdoana, najavljeno je da bi delegaciju Republike Turske trebali činiti ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu), ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoglu, zamjenik predsjednika AK Partije Omer Celik, zamjenik predsjednika AK Partije, parlamentarac AK Partije ispred Grada Bursa Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turska-Bosna i Hercegovine Refik Ozen i ambasador R. Turske u Sarajevu Sadik Babur Girgin.

Važno je napomenuti da Erdogan u našu zemlju stiže u jeku predizborne kampanje uoči oktobarskih izbora. Diplomatska posjeta dolazi i u trenutku političke krize izazvane mogućim nametanjem izmjena u Izbornom zakonu BiH, što bi mogla biti jedna od tema sastanaka s bh. zvaničnicima.

Osim političkih, ekonomske teme također bi trebale biti na stolu, s obzirom da s njim u BiH stižu i turski privrednici. To bi mogla biti i šansa da ekonomska saradnja između naše zemlje i Turske bude podignuta na viši nivo.Nakon posjete BiH, Turski predsjednik će posjetiti Srbiju i Hrvatsku, a u Sisku će, u četvrtak 8. augusta, prisustvovati otvaranju džamije i Islamskog centra.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju čvrste i istinski prijateljske veze. Zvanične diplomatske odnose dvije države uspostavile su 29. augusta 1992. godine. Turska je jedan od najvažniji partnera zemalja Zapadnog Balkana te se od predstojeće posjete očekuju dodatni pomaci u već dobroj saradnji ovih država u političkom i ekonomskom smislu.

Osim jakih kulturno-historijskih veza, u ovom dijelu svijeta u proteklim godinama Turskaje igrala važnu ulogu na uspostavljanju trajnog i održivog mira, ali i dijaloga u pogledu smirivanja pojedinih političkih tenzija. Kroz trilateralne sastanke, uz posredstvo Turske, poboljšanja je saradnja u mnogim društveno-političkim oblastima između Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Isto tako, Turska je važan ekonomski partner i investitor na Zapadnom Balkanu što govori i na hiljade radnih mjesta otvorenih posredstvom predstavništava ove zemlje, ali i turskih kompanija koje posluju na prostoru od Sjeverne Makedonije, preko Kosova i Crne Gore, do Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prema podacima Centralne banke BiH (CBBH) Republika Turkiye je do 31. decembra prošle godine investirala ukupno 265,3 miliona eura ili 518,9 miliona KM, te je na desetom mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, sa učešćem od 3,1 posto u ukupnim investicijama.

U posljednjih pet godina, Bosna i Hercegovina s Turskom ostvaruje obim razmjene od 5,9 milijardi KM, s trgovinskim deficitom od 2,4 milijardi KM, te prosječnom pokrivenošću uvoza izvozom od 43,5 posto, s trendom pada pokrivenosti. U periodu od januara do jula 2022. godine, bh. izvoz u Tursku je 187,8 miliona KM, a uvoz iz Turske 855,4 miliona KM, dok je struktura razmjene slična kao i prethodne godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision