Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Novembra. 2014. Region, Vijesti
EP izglasao rezoluciju o Šešelju – Vučić: Rezolucija EP vrijeđa Srbiju

U Evropskom parlamentu u Strazburu danas je posle jednosatne rasprave usvojena rezolucija o lideru radikala Vojislavu Šešelju u kojoj se Haški tribunal poziva da preispita uslove njegovog puštanja na slobodu, a srpske vlasti da se ograde od njegovih izjava. Predsjednik parlamentarne grupe za Srbiju Eduard Kukan izjavio je na početku rasprave da predloženi tekst rezolucije povećava tenzije u regionu umesto da ih spušta i da ga stoga neće podržati. Većina poslanika, međutim, podržala je tekst rezolucije, a u tome su prednjačili hrvatski poslanici, na čiju je inicijativu rezolucija stavljena na dnevni red. Poslanik Andrej Plenković je rekao da mu se čini da se državni vrh Srbije prećutno slaže sa Šešeljem, ili da ga se boji. “U čemu je problem predsjedniče Nikoliću, premijeru Vučiću i ministre Dačiću? Zašto šutite”, pitao je on. Slovenački poslanik Ivo Vajgl je rekao da je Šešelj “metafora za zločine na prostoru bivše Jugoslavije” i da će podržati rezoluciju, jer se govor mržnje u današnjoj Evropi ne sme tolerisati.

Poslanicima se na kraju rasprave u ime visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini obratio evropski komesar za humanitarna pitanja, Kipranin Hristos Stilijanides, koji je rekao da EU “poštuje odluke Haškog suda, a Šešeljeve izjave pripadaju prošlosti”.

U rezoluciji stoji da “Parlament snažno osuđuje Šešeljevo ratno huškanje, podsticanje na mržnju, ohrabrivanje teritorijalnih pretenzija i pokušaje da se Srbija skrene sa evropskog puta”. Osim toga, Parlament upozorava da su Šešeljeve provokativne izjave otvorile ratne rane i da bi mogle da podriju napore na regionalnom pomirenju i napredak koji je postignut poslednjih godina.

U rezoluciji se za zabrinutošću konstatuje da vlasti u Beogradu nijesu ni politički ni pravno reagovale na Šešeljevo ponašanje i od njih se zahtijeva da se ne samo oštro ograde od Šešeljevih izjava, nego da istraže da li je došlo do kršenja članova krivicnog zakona koji zabranjuju govor mržnje i diskriminaciju. Istovremeno, Parlament je u testu rezolucije pohvalio “Žene u crnom” i druge nevladine organizacije u Srbiji koje se zalažu za suočavanje sa ratnim zločinima iz devedesetih. Evropski parlamentarci su zatražili od Haškog tribunala da preispita uslove pod kojima je Šešelj privremeno pušten iz pritvora, ukazujući da takvo odstupanje od standarda šteti ciljevima Tribunala i podriva povjerenje u međunarodnu pravdu.

Rezolucija Evropskog parlamenta je uvredljiva i uznemirujuća i iza nje se kriju ili licemjerje ili želja da se naudi Srbiji, kaže premijer Aleksandar Vučić. Vučić je reagujući na rezoluciju EP kojim se pozivaju vlasti u Srbiji da se “ograde od izjava Vojsilava Šešelja” naveo da nju ne razumijeju ni poslanici EP. “Nismo željeli da se skrivamo i bježimo od nečega što nismo razumjeli, i ono što, čini nam se, ne razumeju ni oni što su za to glasali”, rekao je Vučić. Vučić je ocijenio da je EP izašao u susret mržnji, ksenofobiji i utvarama iz prošlosti, umjesto da “pomogne konačnom zatvaranju balkanskih rana”. On je naveo da sam akt nije važan, jer nije obavezujući i “ne predstavlja praktično ništa”, ali predstavlja važne stvari koje bi trebalo ukazati građanima Srbije. “Ovo je trebalo da bude kao neki nauk građanima Srbije, da vide kako se odnose prema nama, šta je to što stvarno misle o nama i sa kakavim mukama i teškoćama ćemo se suočavati, mada su neke objektivne, na našem evropskom putu i u našoj bliskoj budućnosti”, rekao je Vučić. Premijer se zahvalio bugarskim poslanicima i Tanji Fajon koji su “pokušali da urazume ostale poslanike”. Vučić je ocijenio da je u slučaju rezolucije EP u pitanju ili licemerje neviđenih razmera ili želja da se Srbiji nanese šteta. “Nema trećeg. Ne postoji ništa u današnjoj Srbiji što može da poveže našu vlast i Vojislava Šešelja, o kojem neću ni da pričam”, rekao je premijer.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision