Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Enigma vezana za izbor srpskih delegata u Dom naroda danas bi konačno trebalo da bude razriješena,

Na prvoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, zakazanoj za četvrtak, 01. decembra u 12 sati, bit će izabrano pet delegata iz srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Neizvjesno je hoće li SNSD imati četiri delegata ili će opozicija dobiti ipak dva. Prelomit će glasovi pet zastupnika iz Pokreta za državu, koji tvrde da će glasati za svoju listu.

Sve oči su uperene u pet poslanika Pokreta za državu. Od njihovog glasanja zavisi hoće li SNSD dobiti četvrtog delegata u Domu naroda. Oni negiraju da su imali razgovore i dogovore vezano za izbor četvrtog kandidata SNSD-a, ali ne spore ulazak u izvršnu vlast u Republici Srpskoj. Imaju ikandidata za potpredsjednika Narodne skupštine.

Sa glasovima DNS-a i SPS-a vladajuća koalicija okupljena oko SNSD-a u Narodnoj skupštini ima sigurna 53 glasa. Potrebna su im još tri glasa za prolaz četvrtog delegata SNSD-a.

Opozicija ne vjeruje da će pojedini poslanici SDS-a i PDP-a izdati tokom glasanja.

Da je još nezvjesno hoće li ključeve svih odluka na nivou Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine imati SNSD, potvrdio je i predsjednik te stranke Milorad Dodik. Sa četiri delegata, kaže, štitit će interese Republike Srpske, a ako treba i blokirati odluke.

Enigma vezana za izbor srpskih delegata u Dom naroda danas bi konačno trebalo da bude razriješena, a kandidati izabrani u četvrtak u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision