Nedjelja, 8. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Decembra. 2019. Bosna i Hercegovina
Energetska zajednica prekinula pregovore sa FBiH zbog Bloka 7
Pregovori su postali uzaludni, navodi se u saopćenju Energetske zajednice, nakon što je ministrica finansija FBiH 19. novembra 2019. godine potpisala ugovor o garanciji bez prethodnog pojašnjenja poštivanja pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći.

Na zahtjev Federacije BiH, Sekretarijat EZ je 31. jula 2019. pristao istražiti mogućnosti za rješavanje spora s BiH u vezi s državnom garancijom koju je u ime FBiH izdalo Federalno ministarstvo finansija.

Garanciju osigurava kredit Izvozno-uvozne banke Kine javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, i preduslov je pomoć za izgradnju Bloka 7 u Tuzli .
Spor je Sekretarijat EZ pokrenuo ranije, Sekretarijat smatra da je odluka Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine od 23. jula 2018., koja je smatrala da garancija ne uključuje bilo kakvu državnu pomoć, donesena suprotno važećim pravilima Energetske zajednice.

“Sekretarijat zahvaljuje Hermanu Verbistu, posredniku kojeg je imenovao Centar za rješavanje sporova i pregovaranje, na velikoj predanosti pregovaračkom procesu i izvrsnim službama za olakšavanje”, saopćeno je.

Treba dodati daje Sekretarijat Energetske zajednice prošlog mjeseca objavio izvještaj u kojem se konstatuje da je Bosna i Hercegovina, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najviše kršila zakon kada je riječ o zaštiti okoliša i državnoj pomoći.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision