Utorak, 14. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 17° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Januara. 2020. Region
EK: Novinarima potrebno okruzenje za rad bez straha i progona

Nakon hapšenja urednika podgoričkih portala IN4s i Borba, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, iz Evropske komisije su poručili da je novinarima potrebno pogodno okruženje koje će im omogućiti da rade bezbjedno i bez straha od maltretiranja, političkog pritiska, cenzure ili progona.

Na pitanje podgoričkih Vijesti da komentarišu hapšenje Raičevića i Živkovića, iz Komisije su poučili da će pažljivo pratiti razvoj događaja u Crnoj Gori u kotekstu njenog priključenja Evropskoj uniji.

Podsjetili su da je sloboda izražavanja i medija jedna od osnovnih vrednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore.

“Kao što je ranije rečeno, ne komentarišemo pojedinačne slučajeve. Međutim, eventualnu povredu zakona trebala bi da rješavaju nadležni domaći organi, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i relevantnim međunarodnim i evropskim standardima”, odgovorili su iz EK na pitanja Vijesti.

Raičević i Živković uhapšeni su pa pušteni da se brane sa slobode zbog sumnje da su počinili krivična djela izazivanje panike i nereda.

Podsjećaju da je u izvještaju EK o Crnoj Gori za 2019. navedeno da nije postignut napredak na polju slobode izražavanja i da postoje uporni izazovi u razumjevanju uloge slobodnih medija.

“Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj događaja u kontekstu pregovora o pristupanju. Kao opšti princip, očekujemo da sve medijske kuće u Crnoj Gori djeluju u skladu s najvišim profesionalnim i etičkim standardima”, poručili su iz EK.

Medijski analitičari, predstavnici medija, NVO sektora i opozicije ocjenili su da je hapsiti novinare u demokratskom društvu neprimjereno i protivno međunarodnom standardu slobode izražavanja, a policija je posljednja koja treba da reaguje na moguće kršenje profesionalnih standarda u novinarstvu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision