Saturday, 9. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Jula. 2023. Bosna i Hercegovina
Eichhorst u Sarajevu zatražila ubrzanje evropskog puta BiH

Direktorica za Evropu pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst pozvala je političare u Bosni i Hercegovini na smirivanje sadašnje krize i nastavak dijaloga ukoliko žele da njihova zemlja napreduje na evropskom putu.

Eichhorst je u utorak bila u Srebrenici na komemoraciji za žrtve genocida iz 1995. godine, a nakon toga je posjetu BiH nastavila u Sarajevu, gdje je stigla u jeku teške političke krize koja potresa ovu zemlju zbog nastojanja iz bh. entiteta Republike Srpske da potkopaju Ustavni sud BiH.

“Državna vladajuća koalicija generalno djeluje na konstruktivan način”, rekla je novinarima nakon sastanka s čelnicima stranaka koje čine vladajuću koaliciju u državi…Dodala je kako EU želi da se to i nastavi, odnosno da se kroz politički dijalog nađu rješenja za otvorena pitanja.

“Tražimo od njih da nastave raditi u konstruktivnom duhu, a jasno sam poručila da je neprihvatljiv svaki jednostrani pokušaj podrivanja dostignutog, kao što su neprihvatljivi svi antiustavni potezi”, kazala je Eichhorst, istakavši kako je takvu poruku naročito uputila predstavnicima vlasti u RS-u.  Dodala je kako Evropska unija ostaje spremna pomoći u traganju za političkim rješenjima, ali i “povući crtu kada stvari odu predaleko” jer je to način na koji se mora djelovati u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, a to znači i jasnu spremnost da se zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision