Friday, 9. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Jula. 2017. Svijet
Egipatski sud potvrdio 20 smrtnih kazni za Mursijeve pristalice

Egipatski sud potvrdio je u nedelju smrtnu kaznu za 20 osoba za ubistvo 13 policajaca tokom nasilja koje je usledilo posle svrgavanja bivšeg predsednika Muhameda Mursija 2013, saopšteno je u Kairu.

Pored toga, 80 osoba dobilo je doživotne kazne zatvora, odnosno 25 godina zatvora, za nasilje koje je izbilo u avgustu 2013. godine kao odmazda za krvavo rasturanje dva islamistička protesta u Kairu, naveli su izvori.

Tim osobama ponovo je suđeno u nižem sudu posle poništenja prvog suđenja 2015. kada su izrečene 183 smrtne kazne. Apelacioni sud je prihvatio žalbu prošle godine i naloženo je ponovljeno suđenje.

Pošto je u julu 2013. godine bivši egipatski šef vojske i sadašnji predsednik Abdel Fatah al Sisi svgnuo Mursija, stotine islamističkih pristalica osuđeno je na smrt u masovnim suđenjima obavljenim po hitnom postupku, što je naišlo na osude nevladinih organizacija za odbranu ljudskih prava.

Slučaj o kome se sudilo u nedelju odnosi se na 14. avgust 2013. godine kada su bezbednosne snage u Kairu rasturile dva masovna protesta Mursijevih pristalica i kada je ubijeno više od 700 demonstranata.

Nekoliko sati kasnije, razbesnela masa napala je policijsku stanicu u predgradju Kaira, Kerdasa, koje važi za islamističko uporište. Tada je ubijeno 13 policajaca.

Krivični sud u Kairu u nedelju je potvrdio smrtne kazne za 20 optuženih, pošto je dobio pozitivno li neobavezujuće mišljenje velikog muftije Egipta, kako nalaže sud, naveli su sudski zvaničnici.

Osudjeni imaju mogućnost da se žale kasacionom sudu, koji je poslednjih meseci poništio stotine smrtnih kazni izrečenih Mursiju i vođama njegovog islamističkog pokreta Muslimanska braća.

Od svrgavanja Mursija vlasti pod vođstvom Al Sisija nasilno su ugušili svaku opoziciju, prvo islamističku zatim sekularnu i liberalnu omladinu koja je protestovala 2011 protiv Hosnija Mubaraka u okviru Arapskog proleća, navodi agencija Frans pres.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision