Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Decembra. 2023. Svijet
Egipat predstavio nacrt plana za postizanje mira u Pojasu Gaze: Nade ima malo, ali postoji

Egipat je predložio Hamasu nacrt sporazuma u tri faze s Izraelom za oslobađanje svih talaca koje drži u Pojasu Gaze, potvrdili su u nedjelju dužnosnici upoznati s pregovorima.

U nedjelju su procurile najmanje dvije varijacije nacrta. Unatoč njihovim razlikama, obrisi slijede isti princip: ograničeni humanitarni dogovor u prvoj fazi za oslobađanje oko 40 talaca, kako je tražio Izrael, i sveobuhvatni dogovor u trećem i posljednjem koraku, usporediv sa Hamasovim zahtjevima.

Na kraju dogovora, koji će trajati nekoliko sedmica, svi taoci i oteti izraelski vojnici u Pojasu Gaze bit će pušteni u zamjenu za prekid neprijateljstava i povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa.

Unatoč javnoj suzdržanosti, Hamas još nije odbio ponudu, koliko je poznato. Izrael vjeruje da će dogovor biti odbijen na političkoj razini.

Prema libanskim novinama Al Akhbar koje su povezane s Hezbollahom, tokom prve faze, koja će trajati između sedmice i deset dana, Hamas će osloboditi žene, djecu, bolesne i starije osobe u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatočenika koji su zatvoreni u Izraelu. Izraelske snage pristat će na temeljiti prekid vatre i prerasporedit će se dalje od stambenih područja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision