Monday, 26. February 2024.
Unsko-sanski kanton 6° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Decembra. 2023. Region
Efikasno se boriti protiv dezinformisanja na Zapadnom Balkanu

Treba se efikasno boriti protiv dezinformisanja i manipulacija koje vidimo u javnom prostoru od strane mnogih političara širom Zapadnog Balkana.

Širenje dezinformacija, manipulacija, laži mora zaista da bude zaustavljeno, izjavio je za Demostat Vladimir Bilčik, izvjestilac za Srbiju Evropskog parlamenta i član međunarodne posmatračke misije na izborima koji su nedavno održani u ovoj državi.

Smatra da je jedan od “lijekova“ postojanje snažnih, nezavisnih, profesionalnih medija.

– To je kičma svake demokratije. Ako to imate u državi, lakše je boriti se protiv širenja dezinformiranja. Također mi je drago da smo mi u Evropskoj uniji prošle godine usvojili Zakon o dodatnim digitalnim uslugama. To je dio evropskog zakonodavstva, a bit će i obavezan za Srbiju kada se pridruži EU – rekao je Bilčik.

Naglašava da se time obezbjeđuju dodatne i značajne smjernice za borbu protiv dezinformacija, naročito online platformi, koje imaju veliku odgovornost.

– Baš prošle sedmice smo postigli politički dogovor o novom evropskom zakonu o slobodi medija u EU, što je također nešto što će biti obavezno za Srbiju kada uđe u Uniju, i time se zaista daje strukturna podrška novinarskom poslu, ali i privatnim i javnim emiterima. To će stupiti na snagu kao evropski zakon kada ga izglasamo u Evropskom parlamentu, i mislim da će se to desiti u martu. Sve su to veoma važna poboljšanja – kaže Bilčik.

Zaključio je da je dezinformisanje “kuga demokratskog života i mi treba da se djelotvorno borimo protiv te kuge”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision