Sunday, 26. June 2022.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Oktobra. 2014. USK, Vijest dana, Vijesti
Velika Kladuša – Protesti bivših radnika i dioničara preduzeća Kladušnica i roditelja učenika Područne škole Stabandža

U Velikoj Kladuši su danas protestvovali bivši radnici i dioničari preduzeća Kladušnica te roditelji učenika Područne škole Stabandža.

Članovi Udruženja za zaštitu prava radnika i dioničara preduzeća Kladušnica, njih oko 40 i pridruženi im građani, okupili su se ispred hotela Konak, kako bi ukazali na nezakonitosti i kriminalne radnje koje se, kako iz Udruženja tvrde, godinama odvijaju u objektima preduzeća Kladušnica.

IMG_2020Danas je u prostorijama hotela Konak počeo s radom CM kozmetički market, što je bio povod radnicima i diničarima okupljenima u Udruženje da još jednom skrenu pažnju javnosti na radnje koje se unutar i ispred hotela dešavaju mimo zakona, za šta postoje dokazi, kaže predsjednik Udruženja za zaštitu prava radnika i dioničara Kladušnice Esad Šabanagić. Po njegovim riječima, najvažniji dokaz su dvije presude o poništenju poslijeratne privatizacije Kladušnice, te činjenica da je Antikorupciona mreža Account proglasila privatizaciju Kladušnice jednom od deset najvećih privatizacijskih pljački u Bosni i Hercegovini. Trenutno o ovom slučaju odlučuje Sud za ljudska prava u Strazburu, a za to vrijeme osobe koje se vode kao zakupci objekata Kladušnice bez dozvole mijenjaju izgled i namjenu objekata, naplaćuju naknadu za korištenje objekata hotela, parkinga i diskoteke, a povrh svega ne plaćaju državi porezto nigdje ne prikazuju niti plaćaju državi porez.

Iz uprave i menadžementa hotela Konak i CM marketa danas se niko nije obratio prisutnim radnicima, novinarima i građanima.

U isto vrijeme, pedesetak metara dalje od ovog, održan je još jedan protest. Pred zgradom Opštine Velika Kladuša svoje nezadovoljstvo su izrazili roditelji učenika i učenici Područne škole iz Stabandže. Učenici ove škole, njih 57, od juče ne pohađaju nastavu zbog neuslovnosti objekta u kojem pohađaju školu.

IMG_2024Podsjećamo, prošle godine je opštinska inspekcija zapečatila objekat ove škole zbog njegove neadekvatnosti, nakon čega su učenici završili školsku godinu u prostorijama mekteba da bi ovu počeli u prostorijama lokalne prodavnice. U međuvremenu su Kantonalno i Federalno ministarstvo obrazovanja odobrili sredstva od 27 hiljada KM za obnovu ove škole, a mještani su održali zbor građana i, prema riječima direktora škole Eniza Ćatića, odlučili da krenu u rekonstrukciju škole nakon što su čekali više od godinu dana da im nadležni opštinski organi izdaju suglasnost. Iako su radovi počeli bez prethodno odobrene saglasnosti, urbanistička suglasnost je u međuvremenu izdana, ali je 15. oktobra 2014. godine urbanističko-građevinska inspekcija izdala prekršajni nalog na ime direktora škole u iznosu od 1500 KM, a na adresu škole je stigla kazna u iznosu od 5000 KM. U strahu da i on ne dobije kaznu, vlasnik lokalne prodavnice u kojoj se do tada odvijala nastava, povukao je svoju suglasnost, pa djeca više nemaju gdje pohađati nastavu.

Danas okupljenu djecu i njihove roditelje niko iz Opštine nije primio, pa su se nakon dvosatnih protesta uputili svojim kućama. Načelnik Edin Behrić se oglasio juče putem saopštenja za javnost u kojem, izmešu ostalog, navodi da je prekršajnim nalozima prethodila samovolja direktora škole koji nije poštovao zakonske odredbe, te da sve građevinske radove na sanaciji historijskih objekata, kakva je škola u Stabandži, mora raditi ovlaštena i certificirana građevinska firma. U saopštenu se navodi i da je Opština Velika Kladuša ponudila da učenicima iz Stabandže finansira prevoz do centralne škole u Crvarevcu, gdje bi oni nastavili pohađanje nastave.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision