Friday, 23. February 2024.
Unsko-sanski kanton 14° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Decembra. 2023. Svijet
Duda optužio novu poljsku vladu na čelu s Tuskom za ‘anarhiju’

Nova poljska vlada na čelu s Donaldom Tuskom provodi reforme državnih medija koje predstavljaju “anarhiju”, izjavio je predsjednik države u četvrtak, u jeku rastućih napetostti između šefa države i nove proevropske administracije.

Polaganjem zakletve vlade koju je ovog mjeseca predvodio bivši predsjednik Evropskog vijeća Tusk označen je početak perioda kohabitacije s predsjednikom Andrzejem Dudom, saveznikom prethodne nacionalističke administracije. Prvih nekoliko dana bilo je turbulentno.

Nova vlada je u srijedu ukinula javni kanal za emitiranje vijesti i smijenila je rukovodioce iz državnih medija u potezu za koji navodi da je osmišljen da vrati nepristrasnost.

Državni mediji, a posebno informativni kanal TVP Info, optuženi su da su postali sredstva za propagandu pod vlašću nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS).

Duda je privatnom emiteru Radio Zet kazao da je iznenadni način na koji su promjene uvedene prekršio ustav jer su preskočene odgovarajuće parlamentarne procedure.

– To su potpuno nezakonite radnje. To je anarhija – rekao je on.

U međuvremenu su bivši poljski ministar unutrašnjih poslova Mariusz Kaminski i njegov zamjenik iz PiS-a osuđeni na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe položaja na prethodnim funkcijama. 2015. godine, nekoliko sedmica nakon što je PiS došao na vlast, Duda im je izdao pomilovanje.

Rekao sam im da će, ako budu strpani u zatvor, oni biti prvi politički zatvorenici u Poljskoj od 1989. godine – izjavio je Duda, misleći na godinu u kojoj je okončana komunistička vladavina.

Odgovarajući na apel Dude da se poštuje zakon prilikom provedbe medijskih reformi, Tusk je rekao da su akcije usmjerene na “vraćanje pravnog poretka i uobičajene pristojnosti u javnom životu”.

Nova vlada smatra da je i sam Duda bio umiješan u višestruka kršenja ustava tokom osam godina vladavine PiS-a, prenosi Reuters.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision