Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Državni ministri nezadovoljni radom Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje – Dezinsekcija u Bijeljini

Vijeće ministara BiH izrazilo je nezadovoljstvo radom Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini i zaključilo da ovo tijelo ne poduzima aktivnosti definisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini.
Zadužen je predsjedavajući Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje od prirodnih ili drugih nesreća u Bosni i Hercegovini da pripremi i Vijeću ministara odmah dostavi izvještaj o radu ovog tijela. ” Vijeće je od Koordinacijskog tijela ponovno zatražilo informaciju o broju žrtava stradalih tokom poplava u maju 2014. godine. Vijeće je informisano da su do sada ukupno 32 institucije BiH dostavile informacije o mjerama poduzetim tokom i nakon poplava u BiH. Zadužene su institucije koje nisu dostavile svoje izvještaje da ih žurno dostave Vijeću ministara BiH”, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara BiH dalo je potporu dosadašnjim aktivnostima Ministarstva odbrane o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u pružanju pomoći civilnim tijelima i stanovništvu u obrani od poplava, nakon razmatranja Izvještaja Ministarstva odbrane o pružanju pomoći civilnom stanovništvu tokom i nakon poplava u maju 2014. godine. Vijeće ministara podržalo je daljnje angažiranje Oružanih snaga BiH u skladu s procjenama i prognozama angažiranja za iduće razdoblje.

Prema Izvještaju Ministarstva odbrane, na pružanju pomoći civilnom stanovništvu od 15. maja angažirano je više od 19 hiljada pripadnika Oružanih snaga. U razdoblju odbrana od poplava i eliminisanja njihovih posljedica bilo je angažirano 1.921 vozilo ili gotovo 100 vozila dnevno, kao i 65 helikoptera s 226 misija. Istovremeno je u ovom razdoblju angažirano 275 inženjerskih strojeva i 168 čamaca Oružanih snaga BiH.

U kasarnama Oružanih snaga BiH za 20 dana osiguran je smještaj za više od 5.500 osoba. U izvještajnom razdoblju Oružane snage BiH odgovorile su na 115 zahtjeva za pomoć stanovništvu, a pripadnici Oružanih snaga i dalje su na terenu.

Na području Bijeljine danas će biti obavljena dezinsekcija, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Tokom zaprašivanja sve osobe, a naročito one sa hroničnim respiratornim bolestima i tegobama disanja, potrebno je da se što manje izlažu uticaju ovih sredstava, te da tokom vremena zaprašivanja što više vremena provode unutar kuća.

“Sva lica, a naročito sa hroničnim bolestima disajnih organa, trebaju se skloniti od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati i boraviti u zatvorenom prostoru”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je pčelinja društva i sve domaće životinje potrebno skloniti od direktnog uticaja sredstva koje će se raspršivati iz aviona.

“Svu hranu i životne namirnice koje su na otvorenom neophodno je skloniti u zatvoreni prostor ili zaštiti tokom zaprašivanja. Životne namirnice koje nije moguće zaštiti, potrebno je nakon zaprašivanja dobro oprati pod mlazom higijenski ispravne vode”, ističe se u saopštenju.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision