Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Državni ministri danas razmatraju zakon o sudu BiH: Dodik ga neće odobriti jer gubi alat za blokadu?

U Sarajevu se danas održava sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a jedna od tačaka bit će i Nacrt zakona o sudu BiH, koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH. Međutim, nejasno je da li postoji konsenzus za usvajanje.

Politički lideri na državnom nivou su realizovali tri od četiri uslova koje je Evropa postavila pred njih kako bi dobili zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Uslov koji nije ispunjen i koji ne zabrinjava naše političare da bi mogao zakočiti proces dobijanja zelenog svjetla jeste zakon o sudu/sudovima BiH.

Navodni razlog zašto zakon nije usaglašen je lokacija višeg suda prilikom čega jedni traže da bude u Banjoj Luci, a jedni u Istočnom Sarajevu. No, postoje i drugi problemi u okviru ovog zakona, a to su strahovi da će njime biti u velikoj mjeri oduzete nadležnosti državi te da će većina predmeta biti “spuštena” na niže nivoe – entitetske, kantonalne, općinske.

Uprkos tome što nema zvanične saglasnosti za usvajanje ovog zakona, Ministarstvo pravde je stavilo nacrt na dnevni red, no niko nije htio otkriti da li je riječ o novom zakonskom rješenju i rješenju koje je usaglašeno na radnoj grupi i političkim konsenzusom na državnom nivou. Jer, ukoliko nema te saglasnosti, njegovo stavljanje na dnevni red je suštinski uzaludno.

Milorad Dodik i njegovi ministri su odmah negativno reagovali povodom stavljanja ovog zakona na dnevni red, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kazao je da ga neće podržati.

Logički posmatrano, neusvojen zakon o sudu BiH je “odličan” alat u rukama Milorada Dodika, kojim može ucjenjivati EU put BiH. Odnosno, Dodik uporno ističe da bi nametanje integriteta izbora, koje planira visoki predstavnik Christian Schmidt, srušilo EU put BiH, odnosno hoće reći da nikada ne bi dozvolio ispunjavanje potrebnih uslova za ulazak u pregovore ukoliko Schmidt napravi svoj korak.

Kako bi konačno otvorili pregovore na Međuvladinoj konferenciji, koja bi se trebala održati nepoznatog datuma, ali sigurno nakon marta, potrebno je još usvojiti i Zakon o sudu/sudovima BiH, stoga neusvojen ovaj zakon omogućava Dodiku uslovljavanje i blokiranje Schmidta i izmjena Izbornog zakona BiH u dijelu poštenih izbora.

No, to sigurno nije jedini Dodikov alat za blokiranje, stoga ne bi čudilo ni da su tokom jučerašnjeg dana usaglasili nacrt, a s obzirom na to da ga ranije sigurno nisu usvojili, sudeći prema njihovim porukama.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision