Saturday, 13. July 2024.
Unsko-sanski kanton 21° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Aprila. 2024. Region
Domovinski pokret želi ukinuti finansiranje sedmičnika “Novosti”

 Najava Domovinskog pokreta da će, ako dođe na vlast, ukinuti finansiranje nedjeljenika “Novosti” koji izdaje Srpsko narodno vijeće, predstavlja nezapamćeni udar na autonomiju i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ocijenili su članovi Hrvatskog novinarskog društva.

Predsjednik ove novinarske organizacije Hrvoje Zovko rekao je da su prijetnje Domovinskog pokreta ovom i drugim “nepodobnim” medijima zastrašujuće i da zbog toga traži reakciju opozicije i ustavnih stručnjaka.

“Bez ikakvog okolišanja, Demokratski pokret u maniru `Crvenih kmera` otvoreno prijeti, ne samo kolegama iz `Novosti`, nego i drugim medijima, i to kroz najavu uvođenja hrvatstva po njihovoj mjeri”, rekao je Zovko na konferenciji za novinare, prenosi Srna.

On je naglasio je da su prijetnje upućene “Novostima”, kao i HRT-u i Hini, klasični oblik zastrašivanja.

Zovko je upitao ustavne stručnjake, koji su donedavno, kako je rekao, bili zabrinuti za funkcionisanje države, gdje su sada kada se otvoreno gazi hrvatski Ustav?

On je poručio da zastrašujuće prijetnje ne smiju proći neprimijećeno, te najavio da je Hrvatsko novinarsko društvo po potrebi spremno i na organizaciju protesta.

Hrvoje Šimičević, novinar “Novosti” i predsjednik Novinarskog vijeća časti Hrvatskog novinarskog društva, rekao je da je ovo predstavlja nezapamćeni udar na autonomiju i prava nacionalnih manjina, kao i rijetko zabilježeni nasrtaj na novinarske slobode.

Šimičević je rekao da Domovinski pokret želi da ugasi nedjeljnih “Novosti” prvenstveno zato što je antisrpska politika jedan od temeljnih ideoloških pogona njihove stranke.

“Upravo zato srpskoj manjini žele oduzeti prava zagarantovana Ustavnim zakonom. Svjesno ili nesvjesno, Domovinski pokret time planira udar na sve manjine u Hrvatskoj i najavljuje rušenje nezavisnosti u radu Savjeta za nacionalne manjine, državne institucije koja preko redovnih godišnjih konkursa finansira `Novosti` i stotine drugih projekata ostalih manjinskih zajednica”, rekao je Šimčević.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision