Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Dom naroda Parlamenta BiH: USVOJEN ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA – Izmjene Krivičnog zakona nisu podržane

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, dok Izmjene Krivičnog zakona BiH po skraćenom postupku nisu usvojene. Njihovo usvajanje uslov je da Komitet Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma ne stavi našu državu na takozvanu crnu listu.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine razmatra u skraćenoj proceduri, tako da će ovaj zakonski prijedlog biti razmatran u redovnoj proceduri. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona krivično zakonodavstvo u BiH se harmonizuje sa zahtjevima međunarodne zajednice u ovoj oblasti. Njime se razgraničavaju nadležnosti za pojedina krivična djela sadržana u Krivičnom zakonu BiH, te krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između policijskih i pravosudnih organa entiteta, Brčkog i BiH. Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, a organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje se kao posebno krivično djelo. Prethodno je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

USVOJEN ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA

Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti propisuju se mjere i postupci u finansijskom i nefinansijskom sektoru s ciljem sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Za predloženi zakon glasalo je 12 delegata, dok je jedan bio suzdržan. Suzdržan je bio, kako je i najavio, delegat Mladen Ivanić, a delegat Ognjen Tadić nije ni pristupio glasanju. Tadić je na početku sjednice tažio da se s dnevnog reda skinu prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti te izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, ali ostali delegati to nisu prihvatili. Usvajanjem navedena dva zakona u Domu naroda BiH osiguralo bi se da se BiH ne nađe na takozvanoj “crnoj listi“ kada su u pitanju finansijske transakcije iz inostranstva.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision