Tuesday, 17. May 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Dom naroda FBiH : Hoće li biti usvojen Zakon o igrama na sreću?

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ trebalo bi danas da se po hitnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Predloženim izmjenama i dopunama ovog zakonskog akta porez na dobitke ostvarene u nagradnim igrama obračunava se u visini od 10 odsto od osnovice pri dodjeli svake pojedinačne osvojene nagrade čija tržišna vrijednost iznosi 100 KM i više, a obračun i uplatu poreza vrši priređivač nagradne igre. Riječ je o prijedlogu koji osporavaju parlamentarci iz reda HDZ-a BiH, a koji ne može stupiti na snagu u FBiH ako ne dobije podršku Kluba Hrvata.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je 13. jula  Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje je predložila Vlada Federacije BiH po hitnom postupku. Prema tvrdnjama zastupnika iz reda SDA, ovim izmjenama budžet općina i FBiH bit će veći u rasponu od 50 do 100 miliona KM. Da bi Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću stupile na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u kojem treba da dobije podršku kluba svih konstitutivnih naroda u FBiH. Međutim, zastupnici HDZ BiH kategorički se protive usvajanju ovog zakona, tako da se može očekivati skidanje ovog zakona  sa dnevnog reda. Iz HDZ-a BiH već su ranije poručili kako će održavanje sjednica Zastupničkog doma zavisiti od epiloga sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH. Nakon nedavno održanog sastanka sa predsjednicima HDZ-a BiH i SBB-a Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem, predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da HDZ smatra da ima boljih modela za zakon.

Delegati će se izjasniti i o Prijedlogu zakona o izmjene Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, Nacrtu zakona o šumama, kao i nacrtima zakona o premjeru i registraciji nekretnina, o registru finansijskih izvještaja, zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH, te o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini. Delegati bi trebalo da donesu i odluku o prihvatanju zaduženja FBiH po proširenom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision