Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Augusta. 2022. Bosna i Hercegovina
Dokle nesporozumi oko izbornog zakona u BiH?

Ni nakon osam godina nema dogovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Koliko je realno očekivati da se to dogodi u naredna dva mjeseca? Ni oni koji imaju taj zadatak nisu optimistični. I dalje su u igri neslaganja i vlastiti interesi. Stoga je, stav je analitičara, izvjesniji scenario nametanja bonskih ovlaštenja nego dogovor političara. Napominju da su čuda, ipak, moguća.

Ne možemo spriječiti, ali možemo liječiti – formulacija je lidera Stranke demokratske akcije kada je u pitanju dogovor političkih stranaka u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH. Pod spriječiti, kaže, potrebno je jasno formulisati granice, jer je vrlo vjerovatno da će visoki predstavnik, kako kaže Izetbegović, nametnuti nešto. Zbog toga je potrebno precizno definisati šta ne ide, jer ono što će biti nametnuto mora biti prihvatljivo, kategoričan je Izetbegović. Optimista je kada je u pitanju uticaj na definitivnu odluku OHR-a, ali pesimista u vezi sa samostalnim dogovorom političkih stranaka.

.Oni koji su učestvovali na zajedničkom sastanku s Kristijanom Šmitom nisu optimistični kada je u pitanju postizanje dogovora u skorije vrijeme. Nije im poznato da je Šmit dao vremenski okvir, ali jasno je poručio da traganje za rješenjem ne može trajati unedogled.-izjavila je BORJANA KRIŠTO, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH

Čuda su moguća, poručuju analitičari, ali je jasno da su političari do sada pokazali da nemaju dobru volju da riješe problem, te je sve izglednija intervencija visokog predstavnika nego dogovor političara.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision