Ponedjeljak, 15. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Aprila. 2019. Izdvojeno, Svijet
Dogovoreni uslovi za civilnu vlast u Sudanu

Nakon nekoliko sati razgovora između prijelaznog vojnog vijeća i oporbenih stranaka, privremeni čelnici Sudana ponudili su neke ustupke prema uspostavi budućih civilnih vlasti, javlja dpa.

Dvije strane dogovorile da će iduća vlast biti građanska.

“Iako će budućeg premijera izabrati sve oporbene stranke, predsjednik će biti izabran iz redova vojske”, istaknuo je član vijeća, general Yasser al-Ata.

Ranija odluka da će se vlast prebaciti s prijelaznog vijeća na civilnu vladu za dvije godine i dalje je nepromijenjena.

Glasnogovornik vijeća Shams El-Din Kabbashi je na televiziji obećao kako će državna obavještajna agencija i snage sigurnosti biti preustrojeni.

Prihvaćeni zahtjevi demonstranata

Objava dolazi nakon ostavke Salaha Mohammeda Abdallaha Saliha, poznatog i kao Salah Gosh, arhitekta moćnog sigurnosnog aparata pod bivšim predsjednikom Omarom al-Bashirom.

Al-Bashirovoj Stranci nacionalnog kongresa bit će zabranjeno sudjelovati u prijelaznim razgovorima, dodao je glasnogovornik.

Strogo će se provoditi antikorupcijske mjere, a zakoni o javnom redu bit će reformirani, čime će se odgovoriti na neke od zahtjeva prosvjednika.

Kabbashi je rekao i kako će se ljudi opskrbiti kruhom, pšenicom, naftom i plinom nakon zahtjeva međunarodne zajednice. Rast troškova života bio je jedan od glavnih razloga za mjesece prosvjeda koji su doveli do kraja 30 godina duge Aal-Bashirove vlasti.

Za neke ovi kompromisi vojnog vijeća nisu bili dovoljni. Sudanska udruga profesionalaca, sindikat koji stoji iza prosvjeda, zatražio je brzu predaju vlasti.

Osim mirne mirne tranzicije prema građanskoj vladi, prosvjednici zahtijevaju i suđenje osobama koje su 1989. godine državnim udarom dovele Bashira na vlast.

“Oni koji su počinili zločine protiv čovječnosti i genocid u Darfuru, u planinama Nuba i na Plavom Nilu moraju biti izvedeni na sud”, navode.

Bashir negira odgovornost za zločine

Međunarodni kazneni sud (ICC) za ratne zločine izdao je uhidbene naloge protiv Bashira zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida u Darfuru, a on odbacuje svaku odgovornost.

ICC zbog genocida i zločina protiv čovječnosti traži i predsjednika Nacionalne stranke Kongresa (NCP) Ahmeda Haruna.

Zahtijeva se konfisciranje sve imovine NCP-a i njezinih bankovnih računa.

Organizatori prosvjeda su takođe pozvali na “oslobođenje vojnika i časnika koji su sudjelovali u revoluciji”.

Sudansko vojno vijeće u nedjelju je umirovilo ministra obrane Awad Ibn Aufa i otpustilo veleposlanika u Washingtonu te u Ženevi, rekao je glasnogovornik vijeća.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision