Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 4° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Dodik u proceduri za EU sankcije

Njemačka je formalno u srijedu, 17. novembra, zatražila od Evropske službe za vanjske poslove da izradi dokument s prijedlozima o sankcijama protiv zvaničnika RS-a.

O tome se raspravljalo na sastanku političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije (EU), odnosno na nivou ambasadora država članica EU koji je održan u sredinom novembra.

“Dodikov projekt sada prijeti da uništi arhitekturu Daytonskoga mirovnog sporazuma”, izjavio je 15. novembra vršitelj dužnosti njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Maas , imenovavši izravno Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH.

Sankcije bi, kako je rekao, “mogle pogoditi one koji dovode u pitanje državne strukture, pokušavaju da potaknu ljude na mržnju i rovarenje ili žele prekinuti veze s EU-om”.

Njemački potez je prvi službeni korak preduzet unutar evropske administracije, kako bi se u finalu procesa bili sancionisani oni koji šire retoriku razgradnje države BiH.

Takva retorika je posebno intezivirana nakon početka bojkota centralnih insituticija od strane predstavnika vlasti iz entiteta Republika Srpska (RS). Bojkot je započet pošto je, prije nepuna četiti mjeseca bivši visoki predstavnik Valentin Incko, zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision