Monday, 15. July 2024.
Unsko-sanski kanton 32° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Dodik u Beču: Očekujem da Schmidt napusti BiH 21. marta i da se ukine visoki predstavnik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je na Diplomatskoj akademiji u Beču da je “BiH pod prinudnom upravom nelegalnog stranca i trojice stranih sudija u Ustavnom sudu, ali da očekuje da će poslije 21. marta prestati biti kolonija”.

Dodik je istakao kako očekuje da će nakon 21. marta, kako navodi, u skladu sa evropskom standardima otići visoki predstavnik, a strane sudije iz Ustavnog suda budući da, kako ističe, nisu dio BiH.

“Smatramo da sve treba dovesti u rang tri konstitutivna naroda, kako piše i u Dejtonu”, poručio je Dodik na panel-diskusiji na visokom nivou o budućnosti BiH u kontekstu njenog evropskog puta.

Ukazao je da vladavina prava podrazumijeva da strane potpisnice biraju visokog predstavnika kako bi pomogao u provođenju odluka, a potvrđuje ga relevantna rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

“Međutim, njemu se očigledno žurilo, a i Amerikancima, koji arogantno stoje iza onoga što je neustavno i antidejtonski”, naglasio je Dodik.

Diplomatsku akademiju organizovala je Ambasada BiH u Austriji o trenutnoj situaciji i atmosferi u BiH, kao i o dogovoru o nizu reformi koje moraju biti sprovedene s obzirom na odluku o otvaranju pregovora za status članstva u EU.

Na akademiji su, uz Dodika, govorili i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision