Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
Dodik tvrdi da BiH nema suverenitet i da su entiteti države

U posljednjoj objavi na društvenoj mreži Twitter, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik stavio je suverenitet Bosne i Hercegovine pod znak pitanja.

“Bosna i Hercegovina je teritorija dva entiteta i nema teritorije BiH bez teritorijalnog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH. Bosna i Hercegovina nema suverenitet jer je suverenitet dat entitetima i ona ima samo dio izvedenog suvereniteta”, piše Dodik.

“Po Ustavu BiH entiteti imaju isključivu nadležnost za finansije, pravosuđe, vojsku, policiju, graničnu službu i sve druge državne nadležnosti koje Ustavom BiH nisu izričito date na nivo BiH. Čak i ono što je po Ustavu BiH dato u nadležnost Predsjedništva BiH kao izvršne vlasti, u slučaju preglasavanja ‘srpskog člana Predsjedništva BiH’, konačnu odluku nakon uloženog veta donosi NSRS i to dvotrećinskom većinom. Ako NSRS ukine tu odluku Predsjedništva BiH, ona se proglašava ništavnom kao da nikad nije ni postojala”, dodaje.

To, mišljenja je Dodik, pokazuje “primat suvereniteta entiteta nad BiH”.

“Sve nadležnosti koje odražavaju državnost neke teritorije pripadaju entitetima, a sve što je preneseno na nivo BiH, bilo od strane OHR-a ili prevarama i podvalama za odlučivanje u Parlamentarnoj skupštini, zapravo je neustavno i samim tim privremeno. Entiteti su države koje su dio svog suvereniteta prenijele na nivo BiH, dok je BiH zapravo državna zajednica ili tačnije rečeno zajednica država – Republike Srpske i Federacije BiH. Tako je po Ustavu BiH, a sve ostalo je rezultat neustavnog djelovanja”, navodi Dodik.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision