Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
Dodik podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je juče krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Nedima Ćosića.
Razlog su, kako je objavio na svome zvaničnom nalogu na platformi X, nekadašnjem Twitteru, nezakonite odluke o podizanju optužnice protiv njega i v.d direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.
Dodik je obrazložio kako je tužilac podizanjem optužnice imao namjeru da nanese štetu instituciji predsjednika Srpske i v.d direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću, zbog, kako je navedeno krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika.
“Iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja donio je nezakonitu odluku, s obzirom da krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika nije propisano Krivičnim zakonom BiH donesenim od organa nadležnog za donošenje zakona na nivou BiH i po proceduri propisanoj Ustavom BiH”, naveo je Dodik.

Dodik je također dodao kako je izmjene Krivičnog zakona BiH donijela osoba koja se u dužem vremenskom periodu, počev od 1. augusta. 2021. godine, neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika u BiH.
Ponovio je da za tu “osobu nema odluke o imenovanju donesene od nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika”.Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo je 11. avgusta optužnicu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, koji se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Bosne i Hercegovine. Tužilaštvo BiH je 9. jula formiralo tim od tri tužitelja nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen ukaz predsjednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision