Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Dodik nastavlja optuživati Berlin pa napao njemačkog diplomatu koji nije ni zakoračio u BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) naveo je da odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH nije mogao da prihvati jer “unaprijed zna da on dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom.”

Dodik je to, između ostalog, naveo u izjavi o proglašenju odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

“Bez obzira na to što procedure oko imenovanja ambasadora još nisu završene, njemačka strana je bez ustezanja postavila ultimatum jednoj suverenoj državi, barem volimo da mislimo da BiH to jeste, i zatražila da se u datom roku Predsjedništvo izjasni o svom stavu”, napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da, prema svim važećim diplomatskim dokumentima i pozitivnoj praksi, zemlja prijema nije dužna obrazložiti svoju odluku.

Također je izjavio da je “Savezna Republika Njemačka vodeći predvodnik obustavljanja mnogih, prije svega infrastrukturnih projekata EU u Republici Srpskoj”. Također je optužio Rezoluciju iz njemačkog Bundestaga “opasnom”, a nije propustio priliku ni da se prisjeti visokog predstavnika Christiana Schmidta iz Njemačke, kojeg lider SNSD-a ne priznaje.

Kolegij Narodne skupštine RS-a (NSRS) zakazao je za srijedu 14. septembra u 12 sati posebnu skupštinsku sjednicu o Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese RS-No, kako stoje stvari i kako smo već najavili, Dodik nema dvotrećinsku većinu u NSRS i teško da će njegov veto imati dovoljnu podršku što znači da će njemački ambasador Thomasu Fitschenu dobiti agreman i preuzeti svoju ambasadorsku funkciju u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision