Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijesti
Dodik: Narod će biti pitan o ulasku u NATO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će o članstvu BiH u NATO-u odlučiti narod u Republici Srpskoj.

“Ako narod u Republici Srpskoj, kojeg je NATO bombardovao, odluči da to želi, ja nemam ništa protiv. Ali, biće pitan narod”, rekao je Dodik. On kaže da ni kod drugih naroda, kao što je slučaj sa Srbima, ne bi postojalo raspoloženje prema NATO-u da su na njih bacane bombe sa osiromašenim uranijom. “U našem kliničkom centru su bili primorani da formiraju posebno ođeljenje za đecu oboljelu od malignih bolesti prouzrokovanim upravo tim osiromašenim uranijom”, rekao je Dodik sinoć za zagrebačku televiziju RTL. Predsjednik Srpske ističe da je neopravdan strah ljudi da će biti rata, dodajući da “postoje neki verbalni zagovornici, ali da u suštini nema ni jednog objektivnog razloga za tako nešto”. Kada je riječ o odnosima sa Rusijom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Dodik je istakao da je riječ o normalnim odnosima uvažavanja, koji imponuju, te naglasio da će Srpska nastaviti da održava odnose sa Moskvom u dobrom tonu. “Rusija nije nikada težila bilo čemu, uvijek je zagovarala Dejtonski mirovni sporazum i afirmaciju mirovnog sporazuma. Ne duha, već onoga što piše u njemu”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je predsjednik Ruske Federacije na nedavnom sastanku u Moskvi podržao referendum o Danu Republike, Dodik je naveo da ruski predsjednik podržava pravo naroda da se izjasni i da je poželio sreću za referendum. “On smatra da je to pitanje za lokalne odnose, lokalne političare i lokalne procese i da nije pitanje u koje se treba miješati međunarodni faktor. Rusija se tako i ponaša”, rekao je Dodik. Na konstataciju da neki smatraju da Putin preko njega kažnjava premijera Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je odgovorio da Vučić ima jako dobre odnose sa Ruskom Federacijom i ruskim predsjednikom sa kojim se često sastaje. Predsjednik Srpske kaže da ima dobru komunikaciju sa premijerom Srbije i da da će ona biti nastavljena, iako nisu imali isto mišljenje o referendumu o Danu Republike. “On je javno rekao svoj stav o tome i nema potrebe da ja objašnjavam. Imamo dobru komunikaciju, mislim da će ona biti nastavljena.

Sa Vučićem se u mnogim stvarima slažem. Ovdje nije bilo istog mišljenja, ali nije bilo nikakve operacije ili akcija koje bi bile usmjerene na to da prekinemo odnose”, rekao je Dodik. On kaže da Republika Srpska održavanjem referenduma o Danu Republike ne ponižava Ustavni sud BiH i ističe da je riječ o referendumu sa odlukom koja će biti važna za sve političare. “Ustavni sud je nas ponizio političkom odlukom koju u kontinuitetu donosi protiv Republike Srpske. Odluke u tom sudu donose tri stranca i dva muslimana Bošnjaka koji su bili članovi SDA”, rekao je Dodik. On je ocijenio da posljednja odluka Ustavnog suda BiH samo jedan mali segment u pokušaju demontiranja Republike Srpske. “Republika Srpska ima volju da preživi i ostaće. Republika Srpska ima sve prerogative države i u tom pogledu se tako i ponaša”, rekao je Dodik. Dodik kaže da je 9. januar važan zato što je na taj dan donesena odluka o formiranju Republike Srpske. “Republika Srpska formalno je formirana 9. januara, a prije toga nekoliko mjeseci kao Srpska Republika BiH. Stvari su se događale u kontinuitetu. BiH nije mogla da opstane”, rekao je Dodik. On je ocijenio da je istorijski nesporazum da BiH ostane kao zemlja. “Poslije svega je trebalo da se rasparča u tri zasebne jedinice. I neka narod odlučuje šta će.

Ovako je napravljen jedan konglomerat koji ne može da živi”, rekao je Dodik. Predsjednik Srpske je naglasio da referendum o Danu Republike nije referendum o secesiji, niti statusu. “Postoje oni koji to žele vidjeti na taj način, ali naravno to će i pokazati odnos prema Republici. U tom pogledu to je veoma jasno”, rekao je Dodik. Predsjednik Srpske je istakao da će politička volja svih srpskih stranaka iz Republike Srpske na referendumu biti jedistvena, što je, kako kaže, fenomenalna priča. On kaže da se islamizacija Sarajeva užurbano rješava pod vođstvom SDA, što se, kako navodi, pokazuje opasnim. “Sada ima više Arapa u Sarajevu nego što ima Srba i Hrvata zajedno”, rekao je Dodik i dodao da Teheran izgleda civilizacijski i manje vjerski dominantan nego Sarajevo. Povodom konstatacije da negira genocid u Srebrenici, Dodik je rekao da je puno primjera, gdje je svijet pogriješio i gdje su sudovi pogriješili. “Bilo je slučajeva kada su sudovi odlučivali i presuđivali smrtne presude pa se naknadno desilo da nisu bili u pravu. Tako i ovđe. Nije to pravo. Nema dokaza o tome”, rekao je Dodik. On je naveo da se ne traga više ni za kim ko je počinio zločin u Srebrenici, osim bošnjačkih zločinaca. “Svi su već procesuirani, osim bošnjačkih zločinaca, kao što je Naser Orić, u čijem slučaju se pokušava napraviti farsa od suđenja”, rekao je Dodik i dodao da pravosuđe nije reagovalo na zločine nad Srbima i “ozbiljan broj slučajeva nad Hrvatima”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision