Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

10. Oktobra. 2021. Bosna i Hercegovina
Dodik najavio formiranje ekspertnih timova

Po ko zna koji put član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik priča o samostalnoj Republici Srpskoj. Ovaj put o njenoj samostalnosti u okviru dejtonske Bosne i Hercegovine.

To će, tvrdi Dodik, postići povlačenjem suglasnosti Narodne Skupštine Republike Srpske, koju je dala za formiranje Oružanih snaga BiH, Visokog sudskog tužilačkog vijeća i Uprave za neizravno oporezivanje. Ničiju potporu Dodik nije dobio za ove namjere pa ni oporbenih stranka u Republici Srpskoj.

Suština je, kaže Dodik, vraćanje dejtonskih nadležnosti entitetima. Nekoliko formiranih ekspertskih timova u Republici Srpskoj baviće se pitanjima odbrane, prava, finansija, novog ustava Republike Srpske, te pripremom odgovora na, kako je rekao, bespravno nametnute odluke i zakone visokog predstavnika. Saglasnost koja je data za Zakon o odbrani, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te indirektnim porezima će biti povučena.

ŽELJKO KOMŠIĆ, predsjedavajući  Predsjedništva BiH  tim povodom je izjavio

“Šta god gospodin Dodik da uradi, kakvu god odluku da donese NSRS, ja vas uvjeravam, garantujem vam da će Oružane snage BiH nastaviti da postoje, da će i VSTV nastaviti da postoje.”

“Zato što bi on to pretvorio u pregovore o povratku na izvorni Dejton, o razbijanju oružanih snaga, on bi to pretvorio u pregovore, o tim stvarima nećemo pregovarati, to je ispregovarano.”izjavio je BAKIR IZETBEGOVIĆ, predsjedavajući  Doma naroda PSBiH

Federalni ministar unutrašnjih poslova i dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Aljoša Čampara zatražio je od Ustavnog suda BiH da Dodika proglasi nesposobnim za funkciju u Predsjedništvu BiH. Da situacija postaje ozbiljna potvrđuje i Čamparin poziv ministrima unutrašnjih poslova svih kantona, koji treba biti održan do kraja mjeseca.

Oglasile su se i opozicione stranke iz RS. Iz PDP-a poručuju da bi uloga vlasti trebala biti zaštita građana RS. Iz SDS-a navode kako je ovo jedna u nizu neozbiljnih najava i inicijativa, te da će na ovaj način Republika Srpska postati unutrašnji, ali i međunarodni problem.

Nije ovo prvi, a vjerovatno ni posljednji put da Dodik priča o bilo kojem obliku samostalnosti Republike Srpske, nakon čega odmah uslijede odgovori ostalih političara. Za to vrijeme njihove političke rasprave, nikada ne čujemo bilo kakav program o napretku zemlje i boljem životu građana, koji svakodnevno svjedoče i žive krizu koju su im oni nametnuli.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision